Rijeka prijestolnica kulture 2020, karnevala, raskošne prošlosti i suvremene sadašnjosti

Budi što želiš u Rijeci, europskoj prijestolnici kulture u 2020. godini, gradu karnevala, gradu znamenitosti i mediteranske kuhinje

Dođite u Rijeku i postanite dio čarobnih manifestacija i događanja tijekom kojih svatko može postati što god poželi, a vrijeme provedeno u Rijeci i za vrijeme karnevala ostat će zauvijek u dobrom sjećanju.
Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, uz program pod nazivom “Luka različitosti”, a cilj joj je stvoriti grad kulture i kreativnosti za današnju Europu i njenu budućnost.

U 2020. godini grad Rijeka nosi ovu prestižnu europsku titulu, a građani Rijeke i Primorsko goranske županije postaju ambasadori Hrvatske pred kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta.

rijeka hrvatska

Još u davna vremena ovaj grad je živio svoj kulturni, umjetnički, pomorski i u konačnici karnevalski život puno intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe.

Karneval u Rijeci

I nekoć su se u Rijeci organizirale karnevalske povorke i priređivali karnevalski balovi, čije su zvijezde bili njemački baruni, ruske kneginje, austrijsko i mađarsko plemstvo te grofice i grofovi iz svih gradova Europe.
Vrhunac Riječkog karnevala bio je tzv. “Praznik cvijeća” u riječkom kazalištu koje se, posebno za tu priliku, pretvaralo u bajkovitu plesnu dvoranu.

Karnevalski događaji grada Rijeke spoj su europskoga građanskog karnevala, prije svega venecijanskog i austrijskog, kao i elemenata folklora i mitologije starih Slavena.

djeca karneval

Na Riječkom karnevalu svake godine sudjeluju organizirane karnevalske grupe, brojne maškare i gosti iz zemlje i inozemstva koji se ovdje okupljaju isključivo zbog te živopisne i vesele manifestacije. Ovdje možete osjetiti pravi duh tog tradicionalnog oblika zabave, opuštanja i prekrasnog druženja.

Da je Riječki karneval jedan od većih u Europi potvrđuje činjenica da je grad Rijeka 1995. godine postao punopravni član Europske udruge karnevalskih gradova (FECC).

Od 1982. godine, kada su riječkim Korzom u središtu grada organizirano prošetale tri maskirane grupe karnevalska grupa “Lako ćemo”, “Pehinarski feštari” i “Halubajski zvončari”, pa do danas Riječki je karneval izrastao u manifestaciju s preko 15.000 sudionika, djece i odraslih, organiziranih u preko 200 karnevalskih grupa, koju godišnje vidi više od 100.000 gledatelja.

Znamenitosti Rijeke

Uz karneval kao glavni događaj godine ove ćemo 2020. svjedočiti Rijeci i kao Europskoj prijestolnici kulture.
Korzo je zaštitni znak Rijeke te njezina najpoznatija ulica i mjesto svih javnih događanja. Ovdje će vas impresionirati Palača Wohinz i Gradski toranj koji su ponos Rijeke. Gradski toranj sa satom središnje je mjesto na kojem se svakoga dana sastaju Riječani i turisti iz cijelog svijeta.

Turističke atrakcije Rijeke

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci predstavlja remek djelo arhitekture svoga doba, a nosi ime po slavnom hrvatskom skladatelju Ivanu Zajcu.

Barokni gradski toranj sa satom iz 1876. godine znamenita je riječka građevina i jedan od simbola grada, smještena na sredini riječkog Korza.
Ispod grba na tornju dvoglavi je orao s obje glave okrenute na istu stranu, koji stoji na posudi iz koje teče voda u more, s devizom IDEFICIENTER, što znači nepresušivo. Ispod orla nalazi se bista cara Leopolda I. i bista Karla VI., koji je grad Rijeku 18. ožujka 1719. godine proglasio slobodnom lukom.

Starim gradom dominira najznačajnija riječka crkva, Katedrala sv. Vida. Podignuta na mjestu srušene crkvice gradskog zaštitnika, Svetog Vida, katedrala je sagrađena prvotno kao samostanska crkva isusovaca u Rijeci.

Svakako razgledajte i impresivnu Guvernerovu palaču koja je sagrađena 1896. godine. Palača je bivša rezidencija guvernera, namjesnika Ugarske krune sv. Stjepana u Rijeci. Danas je u njoj smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

rijeka-1

Šetnice u Rijeci

Rijeka obuhvaća trideset uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza i riječkog prstena.
Pametno osmišljena mreža šetnica grada Rijeke, kojom je moguće obići najveće gradske znamenitosti, nastavlja se na neke od poznatijih planinarskih staza Riječkoga prstena.

Gradska se šetnja na takav način lako pretvara u šetnju stazom uz more, izletničko pješačenje šumskim putevima ili pak ozbiljno osvajanje planinskih vrhova s kojih se vidi cijeli Kvarner.
Brojnost smjerova i odredišta oko Rijeke i Riječkog prstena, kao i kvalitetnih sadržaja uz staze, jednako će zadovoljiti pješake, rekreativce i iskusne planinare.

KORISNE INFORMACIJE:

Smještaj: na raspolaganju su vam ugodni hoteli: Grand Hotel BonaviaBest Western Hotel Jadran ili Hotel Continental Rijeka

Restorani: autentičnu istarsku kuhinju nude: Restoran Zlatna školjka nadaleko je poznat po mediteranskim delicijama kao što su riba u pećnici te rižoto sa škampima i tartufima, a u Konobi Tarsa svakako kušajte specijalitete kuće od janjetine, među kojima su pohana, kuhana i pod pekom, kao i svježa jela od ribe.

Pripremila: Renata Cisar, Photo: Shutterstock.com

Facebook Like Button