Riješite se komaraca prirodnim biljnim sredstvima

Protiv komaraca rat vode mnogi od nas, u toplim danima kruže i po noći, ali i po danu, a svi želimo najbolju zaštitu, po mogućnosti prirodna sredstva koja će nas zaštiti od komaraca.

Sve do prije par godina mogli smo razlikovati godišnja doba, u proljeće su se biljke budile, u ljeto je bilo vruće, u jesen je padalo lišće i ponekad nešto kiše, dok je zima bila rezervirana za snijeg, šalove i kapute.

Uslijed klimatskih promjena došlo je i do velikih promjena tijekom godišnjih doba

Ljeti kiši, zimi nema snijega, u proljeće pada kao u priči, dok u jesen imamo zakašnjelo ljeto.
Prije su nam komarci pravili društvo ljeti, a sada nas ponekad muče čak i u jesen.

Ima ih na zidovima, u dnevnim boravcima, spavaćim sobama i balkonima, a o vrtovima da ne govorimo. Upravo iz tog razloga odlučili smo vam odati nekoliko tajni kako ih se riješiti na najlakši mogući način.

kava komaraca

Kako kava može otjerati komarce

Jedan od načina da otjerate komarce kad uživate na svojem balkonu jest postaviti na stol tanjur s kavom.
Kroz tjedan sakupljajte talog koji vam ostaje te ga postavite na jedan od tanjurića ili u zdjelicu. Kad se potpuno osuši tad je spreman za korištenje.
Slobodni ste pozvati obitelj i prijatelje i kad zatreba samo zapalite talog čiji će dim otjerati komarce.

biljke zacinsko bilje

Prirodni mirisi su nešto što komarci ne vole

Komarci ne vole intenzivne mirise pa u borbi protiv ovih krvopija preporučujemo oboružati se začinima i biljkama koje nas okružuju. I dok nekoliko kapi limuna slobodno stavite na sebe, nikako vam ne preporučujemo da se prije šetnje ili druženja s prijateljima u vlastitom domu namažete češnjakom :)

komaraca komarci bosiljak

Bosiljak je jako učinkovit u borbi protiv komaraca

Ono što komarci posebno ne vole to je miris bosiljka. Oboružajte se ovim finim začinom, bilo u teglicama ili natrganim listićima i nećete imati problema s komarcima.

Osim što tjera komarce, bosiljak lijepo izgleda u teglicama, nije zahtjevan, a i vrlo je ukusan u raznim jelima.

lavanda komarci

Lavanda je kraljica Mediterana koju komarci zaobilaze

Baš kao i nekim ljudima, miris lavande nepodnošljiv je komarcima. Postavite ukrase po čitavom domu, bilo da se radi o jastučićima, ukrasima ili običnim zamotuljcima.

Napravite aranžmane za balkonska vrata jer ćete tako osim dekoracije imati i dobru zaštitu od komaraca. Ako Vam je tako draže, možete nakapati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i sigurni ste od uboda.

cešnjak protiv komaraca

Češnjak i komarci naprosto se ne podnose

Miris češnjaka neizdržljiv je komarcima pa ako ste pripremali ribu za roštilj sigurno nema straha da će Vas izbosti komarci.

Možete ga i lagano utrljati u kožu, ali to ne preporučujemo jer bi Vam u tom slučaju mogli pobjeći i gosti, stoga oprezno s korištenjem češnjaka.

limun menta sok sokovi

Cimet i limun sjajni su saveznici protiv komaraca

Ove krvopije ne vole ni cimet niti limun. Osim što eterično ulje limuna možete nakapati u svijećnjak i postaviti ga kao ukras na stol, možete izrezati i nekoliko kriški limuna, posipati ih cimetom i kao dekoraciju postaviti na stol kad Vam dolaze prijatelji.

Miris će otjerati komarce, a vizualan dojam privući će goste.

ruzmarin

Ružmarin krasi svaku kuću a komarci bježe od njegova mirisa

Osim što lijepo izgleda i ima fini miris, ova je biljka dobra u tjeranju komaraca. Bilo da ju imate u loncima na balkonu ili posađenog u vrtu zasigurno će otjerati komarce.

Dobar način za tjeranje komaraca je i korištenje eteričnog ulja ružmarina kojeg možete nakapati u svijećnjak i pustiti da miris isparava.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button