Salicilna kiselina – kada ju koristiti za njegu kože, a kada ne?

Salicilna kiselina izvrstan je saveznik u službi ljepote i njege kože!
Salicilna se kiselina sve više i više se spominje u svijetu ljepote, no treba znati kako ju koristiti za postizanje savršenog tena.

Ne treba vas strašiti njeno ime jer je ona sama po sebi organska, beta-hidroksidna kiselina i sastavni je dio vrbine kore (Salix alba), a posjeduje svojstva koja povoljno djeluju na ljuštenje površinskog sloja kože, što pomaže odstranjivanju mrtvih stanica s lica.

Često se već nalazi u raznim kozmetičkim preparatima za kože, ali se može koristiti i sama po sebi kao tonik za kemijski piling, naravno, uz savjete za pravilno nanošenje.

Aktivni sastojak salicilne kiseline prema kojem je i dobila ime, salicin, djeluje antiupalno i smiruje sva crvenila na koži supstancama koje su slične onima koje možemo naći u aspirinu.

Upravo zato su kroz povijest mnogi liječili upalna oboljenja i vrućicu prirodnim izvorom salicina, iz spomenute vrbine kore, a danas se salicilna kiselina dobiva biosintezom ili umjetno.

Osim što uklanja mrtve stanice kože s lica, salicina kiselina također potiče rast novih, zdravih stanica, koje bi onda trebale popraviti opće stanje kože. Učinak se ove kiseline najbolje vidi kada nakon njenog nanošenja namažete lice željenom hidratantnom kremom, što je obavezan korak nakon što se kiselina upije u kožu.

žena 22

Ipak, treba uzeti u obzir da ne mogu svi na isti način koristiti salicinu kiselinu, ako je zbog svog stanja kože mogu opće koristiti.

Ako imate nekih unutarnjih ili vanjskih problema s kožom, dijabetes, probleme s jetrom i bubrezima, nije preporučljivo uzimati salicilnu kiselinu na svoju ruku, jer ona može pogoršati stanje kože, uzrokovati dodatna crvenila i čak opekline, u slučaju prevelikog izlaganja suncu.

Koristite li pak salicinu kiselinu u bilo kojem obliku, samostalno kao tonik ili unutar nekog gela, kreme, šampona, vrlo je bitno namazati lice zaštitnim faktorom prije izlaganja sunčevim zrakama jer one mogu oštetiti kožu u suprotnom.

Najbolje je početi s tretmanom polako i mjestimično, kako bi uspjeli pratiti reakcije kože

Salicilnu kiselinu moguće je kupiti u različitim formulacijama – od 1% do 10%, ali potrebno se prethodno posavjetovati s dermatologom o jačini koja će vama odgovarati. U početku je, naravno, najbolje krenuti sa što slabijom verzijom.

Kako se upotrebljava i nanosi salicilna kiselina na lice

Ona se nanosi poput tonika, nanese se na blazinicu ili komadić vate i direktno se stavlja na lice, vrat i dekolte. Ako želite mjestimično tretirati akne, možete ju i štapićem za uši nanesti samo na upaljena mjesta.

Prije nego nanesete salicilnu kiselinu, lice treba dobro očistiti od šminke. Vrlo je bitno da trljate lice kako kiselina ne bi napravila veća oštećenja, a nakon svake primjene, kad se kiselina malo upije, obavezno treba namazati lice kremom.

Možda će vas malo peckati lice nakon nanošenja, ali je to normalna pojava koja traje nekoliko minuta. Intenzivira li se peckanje i bol u licu, isperite lice.

Salicinu kiselinu možete koristiti u bilo kojoj odrasloj dobi, bilo da imate problema s prištićima i upalama ili porama i starenjem kože. Kod nekih osoba poboljšanja na koži su vidljiva već sljedeći dan, dok nekima treba i po dva ili tri dana.

Idealna je za one koji imaju probleme s masnom kožom i otvorenim porama, koje se lako pune nečistoćama i zahtijevaju svakodnevno čišćenje, jer djeluje poput „odmaščivača“ i može ostaviti kožu suhom ako se kasnije ne nanese hidratantna krema.

Nije loše u tom slučaju ni izbjegavati agresivne kozmetičke preparate za čišćenje kože, jer bi ju mogli dodatno isušiti.

Učestalost korištenja salicilne kiseline na koži također ovisi o vašem trenutnom stanju i preporukama dermatologa. Najčešće se koristi u manjih količinama svakodnevno, jednom do dva ili tri puta, ovisno o jačini kiseline i stanju kože.

Imajte na umu da vam salicilna kiselina može postati glavni suputnik u postizanju i održavanju zdravlja kože, ali uz prethodne konzultacije sa stručnjakom, pogotovo ako imate već neko kožno stanje koje zahtijeva tretman.

Facebook Like Button