Samo govori, razumijem te

Zajednički boravak na ljetnoj rezidenciji Roberta Wilsona u New Yorku doveo je do suradnje dvoje umjetnika bliskih svjetonazora i nastanka predstave „Moj govor“ (5.10.2019., Dvorana Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb) u kojoj su nastupili hrvatska multimedijalna umjetnica Vesna Mačković i brazilski kazališni umjetnik Robson Catalunha.

predstava

Njihovu pripadnosti različitim sredinama spomenula sam samo zato da bih istaknula da u predstavi govore materinjim jezicima, hrvatskim odnosno portugalskim.

Svestrana Mačković (eksperimenti sa zvukom, plesom, kazalištem, filmom) jedna je od osnivačica Umjetničke organizacije „ARKTIK – Institut za budućnost“ i poticajne (socijalne) akcije „Umjetnost dostupna svima“, ali ono u čemu je najbolja jesu njezini entuzijazam, energija, visoka profesionalnost izvedbi i promišljenost (domišljenost) umjetničkih ideja.

Catalunha je svoj kazališni život počeo kao glumac u Kazališnoj skupini Satyros (Sao Paulo), no bavi se i drugim oblicima kazališne umjetnosti.

moj govor

Predstava „Moj glas/Meu discurso“ (nakon Zagreba izvedena je u Sao Paulu) kombinira performans, video projekcije (Vesna Mačković, Hrvoje Zalukar), glazbu i svjetlosno oblikovanje (Andrija Santro) stvarajući zanimljivu vizualnu i emotivnu cjelinu.

„Podučavajući“ hrvatskom jeziku svojeg potencijalnog sugovornika Robsona, Vesna pomno odabrane izraze artikulira tako da ih možemo doživjeti kao svečane ali i ironične (osobito jer se poduka zbiva ispred Bijele kuće, koja je istovremeno metafora moći i meta prosvjeda).

moj govor predstava

Ljudskoj komunikaciji (tema predstave) ne doprinose samo riječi i pokreti (geste, grimase), nego uporaba boja, „čudnih“ zvukova i glazba, a u toj su domeni također binarni (baza 2, dakle znamenke 0 i 1) i dekadski brojevni sustav (ovaj „normalni“, s bazom 10).

Tek mala digresija: valja se prisjetiti da u različitim sredinama tjelesni znakovi šalju različite poruke (klasičan primjer je način odmahivanja glavom za „da“ i „ne“), pa uoči uspostavljanja komunikacije to se ne smije zanemariti.

Međutim, kao što zorno prikazuje predstava „Moj govor/Meu discurso“, u ostvarivanju komunikacije podjednako valja uvažavati „tehnikalije“ i voljnost sugovornika.

Nije dovoljno pronaći prikladni „govor“, ma što pod tim podrazumijevali, već bi sugovornici morali težiti uzajamnom razumijevanju.
Možda je upravo ovo potonje razlogom zašto su ovu pametnu i dirljivu predstavu tako srdačno dočekali u temperamentnom Brazilu!

Fotografije: Hrvoje Zalukar, Ivan Marinković

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti