Škotska zemlja kiltova i golfa

Domovina golfa i muškaraca u kratkim suknjama oduševljava turiste iz cijelog svijeta.

Škotska se prostire na oko 78 tisuća četvornih kilometara na sjevernom dijelu otoka Velika Britanija, a pripadaju mu i otočja Hebridi, Orkney i Shetland. Na kopnu graniči s Engleskom i Walesom, koji zajedno sa Sjevernom Irskom tvore Ujedinjeno Kraljevstvo. Također ima izlaz na Atlantski ocean, kao i Sjeverno more.

U reljefnom smislu Škotsku dijelimo na tri cjeline: južni dio kojom se proteže Južno visočje, središnji dio kojom dominiraju depresije, i sjeverni dio koji zauzima Škotsko visočje te koje prelazi u obalnu ravnicu.

Ovdje živi nešto više od 5 milijuna stanovnika, od čega najveći broj naseljava političko, kulturno i industrijsko središte zemlje – Edinburg. Grad se smjestio u zaljevu Forth na istoku zemlje, i predstavlja nezaobilaznu turističku odrednicu svakog turista. Ova je zemlja izuzetno popularna destinacija za igranje golfa, u kojoj je i nastao taj sport.

Zbog blizine Sjevernog pola i niskih temperatura tijekom cijele godine škotska kuhinja je izuzetno zasitna, te se temelji na visokoj koncentraciji masnoća. Ovdje su tako popularna mesna jela – osobito od ovčetine – kao i losos, bakalar te razne vrste povrća i krumpira. Nacionalno jelo –haggis – sastoji se od nasjeckane ovčje jetre, pluća i srca, koji se miješaju sa zobenom kašom, te peku u želučanoj ovojnici iste životinje. Dakako, ovakve specijalitete isprobat će samo najhrabriji. Hrana se poslužuje uz čaj, pivo i nezaobilazni viski – po kojem su poznati u cijelome svijetu.

skotska

Znamenitosti i turističke atrakcije u Škotskoj:
1. Edinburg

Istražite glavni grad Škotske! Posjetite stari dio grada pod zaštitom UNESCO-a i razgledajte Edinburški dvorac izgrađen na vrhu ugaslog vulkana, katedralu sv. Gilesa i Palaču suda. Uputite se i u novi dio grada koji datira iz 18. stoljeća, a ponosi se brojnim neoklasicističkih zgradama. Na raspolaganju vam je i niz muzeja, galerija te kazališta.

edinburg

2. Čudovište iz jezera

Posjet jezeru Loch Ness u blizini grada Inverness omiljena je turistička atrakcija sjeverne Škotske. Odgovorni krivac jest jezersko čudovište Nessie, koje navodno živi u njegovim dubinama. Pretpostavlja se da mitsko biće ima malu glavu, izdužen vrat, nekoliko grba na tijelu i velik rep, te je dugo oko 10 m. Materijalnih dokaza, nažalost, još uvijek manjka.

jezero-loch-ness

3. Glasgow

Najveći grad Škotske – Glasgow – smjestio se na rijeci Clyde u središnjem dijelu zemlje. Najznačajniji spomenik grada jest katedrala iz 13. st. Prošećite i mostom Clyde Arc, uputite se u jednu od najvećih javnih knjižnica Europe Mitchell, pogledajte derbi Glasgow Rangersa i Glasgow Celtica, te posjetite destileriju Glengoyone i otkrijte kako se radi znameniti viski.

glasgow

4. Škotska divljina

Otkrijte zapanjujuću škotsku divljinu! Posjetite Nacionalni park Loch Lomond i Trossach u središnjem dijelu zemlje, kao i Nacionalni park Cairnogorms koji zaokuplja dio Škotskog visočja. Na raspolaganju su vam brojne aktivnosti: pecanje u škotskim jezerima, splavarenja na rijekama, igranje golfa, penjanje po okolnim planinama, te istraživanje karakteristične flore i faune.

 5. Otočka čuda

Hebridi, Orknei i Shetland otočja su što pripadaju škotskom arhipelagu, a prostiru se na krajnjem sjeveru zemlje. Ovdje možete svjedočiti brojnim tradicijskim zanatima, običajima i kulturi. Uz malo sreće možda naiđete na kakav lokalni festival na kojima se muškarci i dalje pojavljuju u kiltu. Imajte na umu da je na ovim prostorima jaaako hladno, pa se odjenite u odgovarajućem stilu.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: škotski engleski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: škotska funta (SBP)
Viza: nije potrebna; ipak, imajte na umu da svi državljani koji nisu članovi EU pri ulasku u zemlju podliježu imigracijskoj kontroli i moraju slijedite propise države. Više o uvjetima ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo možete saznati u njihovom Veleposlanstvu u Zagrebu (Alexandera von Humboldta 4; Tel: 01 6009 122)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna međunarodna zračna luka Škotske jest Glasgow International Airport nedaleko istoimenog grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Ljetni mjeseci
Smještaj: Hotel The Chester Residence i hotel Balmoral u glavnom gradu odličan su odabir. U Glasgowu odsjednite u hotelu Indigo.
Restorani: Tradicionalnu škotsku kuhinju probajte u restoranu Number One hotela Balmoral u Edinburgu, kao i u bistrou Black Sheep u Glasgowu.

Oprez!

Pripazite i na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Facebook Like Button