Slavimo 200 godina Veuve Clicquot Rosé šampanjca

Ako volite šampanjac i još uz to najviše onaj ružičaste boje, razveselit ćemo vas pričom o tome kako ga je prva osmislila i proizvela slavna Madame Clicquot Ponsardin prije punih 200 godina.
Znatiželjni um Madame Clicquot koja je kreirala prvi rose šampanjac, u domovini Francuskoj, daleke 1818. godine, postao je predmetom štovanja svih ljubitelja šampanjca.

Ove godine obilježava se 200 godina Veuve Clicquot Rosé šampanjca koji je upravo Madame Clicquot inovirala i proizvela Rosé šampanjac očaravajućeg okusa!

Ove godine obilježava se 200 godina da je Madame Clicquot inovirala i potpuno rekonstruirala postupak proizvodnje Rosé šampanjca tog vremena.

VCP-ROSEVISUAL-VINEYARD-4

Kako je Madame Clicquot proizvela ružičasti šampanjac

Prije više od dva stoljeća, ružičasti šampanjci proizvodili su se dodavanjem i miješanjem starijih plodova. No, ova metoda nije zadovoljila Madame Clicquot, koja je imala smionu, novu viziju u kojoj su boje, okusi i mirisi bili od vitalne važnosti za kvalitetu.

Dakle, ponovno je stvorila postupak proizvodnje Rosé šampanjca.

Madame Clicquot je jako voljela crveno vino dobiveno od grožđa iz Bouzy regije Champagne, te je proizvela vlastito crveno vino s tog područja.
Inspirirana tim vinom koje je voljela, 1818. odlučila je uklopiti ga još bijelim vinom.

Njezin talent stvorio je prvi poznati ružičasti šampanjac očaravajućeg okusa: Veuve Clicquot Rosé.

VCP-ROSEVISUAL-VINEYARD-1

Tko je slavna Madame Clicquot

Madame Clicquot je bila izuzetna žena, a danas je u svijetu Veuve Clicquot sinonim za eleganciju, uspjeh, hrabrost.
Cijela priča počinje vrlo neočekivano (za ono vrijeme).

1772. godine Philippe Clicquot je osnovao vinariju pod imenom Clicquot.
1798. godine njegov sin Francois naslijedio je obiteljski posao i oženio se s Barbarom Nicole Ponsardin.

Nakon njegove prerane smrti mlada udovica (veuve – na francuskom znači udovica) Clicquot, s tek navršenih 27 godina, unatoč predrasudama i neodobravanju okoline odlučuje nastaviti posao, preuzima poslovanje, te postaje prva žena na čelu takve kompanije.

U današnje vrijeme smatra se inovatoricom i prvom poslovnom ženom tog vremena, sa snažnom vizijom i velikom pokretačkom snagom, koja stoji iza jednog od najprestižnijih i najuspješnijih šampanjskih brendova.

Kompanija je 1810. godine preimenovana u Veuve Clicquot Ponsardin, a korak po korak, Madame Clicquot koristi svoje poduzetničke vještine kako bi razvila iznimno vinogradarsko područje koje se sastoji od 515 hektara u samom srcu regije Champagne.

VCP-ROSEVISUAL-VINEYARD-8

Veuve Clicquot brend utjelovljuje vrhunsku kvalitetu i simbolizira hrabrost

Danas u Francuskoj i diljem svijeta Veuve Clicquot brend utjelovljuje suvremenost i slavi stručnost i poduzetničku hrabrost, s posebnim naglaskom na vrhunskoj kvaliteti.

Kao i 1818. godine, Veuve Clicquot Rosé proizvodi se na način dodavanjem crvenog vina, prema metodi kako je i Madame Clicquot činila prije 200 godina.
Ovaj tradicionalni savoir – faire omogućuje stvaranje vrhunskog rosé cuvéea, punog okusa i elegancije.

Dominique Demarville, Cellar Master(voditelj podruma) i njegov tim stručnjaka odabiru vrhunska crna vina i vina iz nekih od najraznovrsnijih vinograda u Champagne regiji kako bi pronašli okuse i karakteristike koje savršeno izražavaju stil Veuve Clicquot Rosé šampanjca.

VC

Veuve Clicquot Rosé proizveden od 50 do 60 različitih crusa, cuvée se temelji na tradicijskom blendu Veuve Clicquot Yellow Label, 50 do 55% Pinot Noir, 15 do 20% Meunier, 28 do 33% Chardonnay.

Mješavina uključuje rezervna vina (30-45%) koja potječu iz više sjemenki (obično 5 ili 6), što osigurava dosljednost stila Veuve Clicquot kuće.

Ova starijih vina se čuvaju odvojeno kako bi sačuvali jedinstvene kvalitete vinograda i berbe.
Mješavina se zatim popunjava s 12 do 13% crnog vina s crvenim grožđem.
Nakon miješanja vina se zatim pune u boce i ostavljaju barem tri godine u podrumima.

Tekst omogućila Miva galerija vina

Facebook Like Button