Šokica – Božićni kolač koji uveseljava sve ljude dobrog ukusa.
Sastojci:
1. BISKVIT
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica oraha
2 žlice brašna
1 žlica kakaa i
1 prašak za pecivo
2. BISKVIT
5 bjelanjaka
20 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha
5 dkg grožđica
4 žlice brašna
2 žlice ulja
1 prašak za pecivo
KREMA
5 žumanjaka
6 žlica šećera u prahu
15 dkg čokolade
17 dkg margarina
GLAZURA
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
10 dkg čokolade za kuhanje
8 dkg margarina
Priprema:
1. BISKVIT – Pjenasto umutiti žumanjke i šećer,postepeno dodati orahe,brašno,kakao i snijeg od bjelanjaka.Na kraju kuhačom umiješati prašak za pecivo.Smjesu uliti u kalup za pečenje(obložen papirom) i peći 20 min. na 180*C.
2. BISKVIT – Za drugi biskvit bjelanjke umutiti mikserom u čvrsti snijeg.Dodati šećer i miješati još pet minuta. Umiješati orahe, grožđice, brašno i ulje.
Kuhačom umiješati prašak za pecivo. Smjesu uliti u kalup za pečenje (obložen papirom) i peći 20 min na 180*C
KREMA: žumanjke i šećer mutiti na pari.Umiješati čokoladu.Ohladiti pa dodati izrađeni margarin.
Prvi biskvit poškropiti mlijekom i namazati kremom.Na kremu staviti drugi biskvit koji također poškropimo mlijekom, prelijemo toplom glazurom i kad se glazura stisne ukrasiti mrvicama u boji i polovicama oraha.
Autorica: ANKICA ŠIŠAK
Slike: ANKICA ŠIŠAK