Spavanje u benediktanskom samostanu savršen doživljaj

Tražite li mjesto za odmor, ali mjesto koje ima skoro pa filmsku kulisu i prošlost o kojoj želite čuti sve detalje zasigurno ćete biti oduševljeni Hotel & Resortom Adria Ankaran koji se nalazi se u samom centru Ankarana, svega 5 km od Kopra. Na samo nekoliko koraka od mora, u sjeni starih borova i maslina, u ovim zelenim oazama pružaju se brojne mogućnosti za aktivan odmor i mirno utočište od svakodnevnog života.

Bivši benediktinski samostan, danas je atraktivno mjesto za odmor ili uživanje u hrani za sve one koji žele imati ugođaj bajkovitog prostora koji odiše pričama na svakom koraku.

convent-3

Izdvojeno:

> Nekada je prostor hotela bio samostan u kojem su boravili benediktinci no kako su zbog raskalašenog ponašanja morali otići iz ovog utočišta on je nakon dugo vremena postao bajkovito lijep hotel uz samu obalu mora. Danas je izvanredan spomenik kulture s čarobnom povijesti. Nalazi se na južnoj strani Ankaran poluotoka u prekrasnom zelenom području nekad poznatom kao Gasello a danas kao Oltra
Zanimljiva povijest hotela&resorta Ankaran

Svega par kilometara udaljen od prelijepog Kopra i od talijanskog Trsta, u koji se možete dovesti začas kako bi ispunili čežnju i nostalgiju poželjnog grada iz mladosti stoji raskošno lijep hotel i iz 9. stoljeća sagrađena crkva, koja je posvećena sv. Apolinaru, mučeniku iz Trsta. 1072. godine biskup Adalger iz Trsta dao je crkvu i sva njezina kopnena svojstva benediktinskom samostanu Svetog Nikole u Veneciji. Novi vlasnici obogatili su darovima i akvizicijama ne samo Ankaran, već i grad Kopar te zapadnu obalu Istre sve do Poreča. Osim toga ovi bogati vlasnici izgradili su upravo ovaj samostan. Benediktinci iz Ankarana zaslužni za uspjeh u vinogradarstvu i maslinicima.

convent-1

Izdvojeno:

> Vino iz benediktanskih vinograda bilo je toliko dobro da su ga u ono vrijeme dostavljali Filippu Marii Viscontiu, vojvodi od Milana, i tada poznatoj obitelji Litta. U 16. stoljeću isto vino, zvano Lacriame Christi (Kristov suza) izvozili su i u Njemačku
> Kada je 1774. Republika Venecija zatvorila samostan, većina blaga iz samostana nestala je bez traga
Buđenje uz cvrkut ptica iz starog vrta i šuštanje mora

Hotel se nije puno promijenio kada je njegova izvorna arhitektura u pitanju, iako su provedeni brojni restauratorski radovi. Sobe su zbog zaštite morale ostati u svojoj naravnoj nekadašnjoj veličini, a maleni prozori kroz koje se gleda na predivno uređen vrt ili povijesni atrij unutar hotela odvodi vas u vremena kada su ovdje živjeli svećenici u svom miru i molitvi. Sve sobe imaju pogled na park ili na atrij sa samostanskom fontanom izgrađenom 1835. godine.

Izdvojeno:

> Veliki kameni lonci koji se mogu vidjeti u vrtovima korišteni su nekoć za čuvanje maslinovog ulja
> Prekrasan zvonik, izgrađen u Guelph stilu, dovršen je davne 1572. godine

convent-2

Hotel Convent ****

Kao obnovljeni bivši benediktinski samostan, danas Hotel Convent nudi svu udobnost hotela s 4 zvjezdice sa 23 sobe i luksuzno uređenim apartmanom. Sobe su namještene u klasičnom stilu i imaju sve standardne objekte (SAT TV, telefon, mini bar, sušilo za kosu, klima uređaj, internet. Prednosti hotela su njegova mirna lokacija, blizina mora, zelena okolina, raznolika i kvalitetna ponuda usluga i parkiralište uz hotel. Gosti s profinjenim okusima će uživati u mediteranskoj kuhinji u romantičnom ambijentu samostanu i a la carte restoranu. Convent ima i dvije lijepo uređene svijetle dvorane sa suvremenom opremom, u kojoj se mogu organizirati poslovni sastanki, seminari, kongresi i team building događaji.

Piše: Wish.hr