Šri Lanka dragulj Indijskog oceana

Dragulj Indijskog oceana, Šri Lanka, otočna je država u južnoj Aziji koja zauzima otok Šri Lanku (u prošlosti poznatiji kao Cejlon) te nekoliko manjih otočića u Indijskom oceanu, jugoistočno od Indijskog poluotoka.

U ljepotama ovog otoka uživao je poznati moreplovac i pustolov Marco Polo, koji je o njemu pisao u srednjem vijeku.

Službeni naziv ove otočne države je Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka, a u njoj živi preko 21 milijun stanovnika. Dvije najveće zajednice čine Singalezi, koji su većinom Budisti (75 posto) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18 posto). Na otoku živi i značajna sunitska muslimanska zajednica, njih 7 posto, čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.

Šri Lanka je bogata impresivnim vodenim slapovima, a najveći dio zemlje zauzimaju nizine i brežuljkasta područja. Planine ćete vidjeti samo u unutrašnjosti otoka, a njihov najviši vrh je Pidurutalagalom i visok je 2.524 metra. Diljem zemlje ima ukupno 103 vodena slapa, od kojih je najpoznatiji i najveći Bambarakanda Falls s visinom od 240 metara.

Glavni grad Šri Lanke je Colombo koji je smješten na zapadnoj obali otoka, a u njemu živi više od dva milijuna stanovnika. Naziv Colombo uveli su Portugalci početkom 16. stoljeća, a vjeruje se da je ono došlo od naziva Kolon thota što znači “luka na rijeci Kelani”. Colombo je ujedno i najveći grad Šri Lanke te poslovno i ekonomsko središte koje se razvija ubrzanim ritmom i neprestano mijenja svoju vizuru.

Najmodernije građevine i neboderi uobičajena su pojava u Colombu, a u nekim dijelovima grada zateći ćete očuvanu tradicionalnu arhitekturu. Uz brojne hinduističke i budističke hramove, svakako posjetite Pettah bazar gdje je cjenkanje gotovo obavezno. Hramove i palače u prošlosti su gradili svećenici i ratnici, kao zalog bogovima za njihovu naklonost.

Kada ste u Šri Lanki, vrijedi posjetiti i gradić Nuwara Eliya, kojeg još nazivaju i “Mala Engleska” zbog traga koji je ovdje ostavila britanska vladavina. Posebno je zanimljiva tamošnja tvornica čaja, a možete razgledati i u Spice Gardenu, poznatom po najraznovrsnijim začinima.

Šri Lanka je jedna od zemalja najteže pogođenih tsunamijem u prosincu 2004. godine, kada je poginulo više od 30 tisuća ljudi.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Šri Lanki:

 

1. Drevni gradovi Anuradhapura, Polonnaruwa i Sigiriya

Sigiriya

Ovo su veličanstveni drevni gradovi koji svjedoče o zlatnom dobu Šri Lanke. U Sigiriyi se Lavljim stepenicama možete popeti na vrh Lavlje stijene. Na vrhu ćete zateći citadelu kralja Kassape, sagrađenu tijekom njegove vladavine (477.-495.n.e.), preko 700 rukom ispisanih singalskih stihova nastalih tijekom 800 godina, freske i monumentalnu skulpturu lava.

 

2. Arugam Bay

Arugam-bay

Arugam Bay idilično je mjestašce uz more na istočnoj obali mora i raj za strastvene surfere u Šri Lanki, posebice između travnja i listopada kada su valovi najviši. Priroda je ovdje kao stvorena za izlete, a u okolici se kriju rezervati sa životinja i možete vidjeti krokodile, slonove i rijetke primjerke ptica.

 

3. Nacionalni park Yala

Yala

Nacionalni park Yala poznat je i pod nazivom Ruhunu, a ubraja se među glavne atrakcije za sve ljubitelje divlje prirode i životinjskog svijeta u Šri Lanki. Ovdje obitavaju leopardi, slonovi i brojne druge vrste, uključujući reptile i ptice. Za mnoge turiste, glavni razlog putovanja na Šri Lanku upravo je uzbudljivi safari u ovom dijelu otoka.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: singaleški i tamilski

Religija: Budizam (75 posto) i Hinduizam (18 posto) te sunitska muslimanska zajednica (7 posto)

Valuta: šrilankanska rupija LKR (100 centa)

Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Bandaranaike ili Colombo International Airport (http://www.airport.lk), koja se nalazi u Katunayakeu, udaljenom 35 kilometara sjeverno od glavnog grada.

Kada putovati: Šri Lanka ima tropsku klimu, s izrazito suhim i kišnim razdobljima. Najbolje je doći između prosinca i ožujka, kada ovu zemlju posjeti najveći broj turista.

Vize: Viza je potrebna. Hrvatski državljani pri ulazu u zemlju u zračnoj luci Colombo dobivaju propusnicu za turistički posjet u trajanju do 30 dana. Treba imati putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od početka putovanja, predočiti povratnu zrakoplovnu kartu i kreditnu karticu ili 15 USD po osobi dnevno.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja.

Smještaj: Među boljim hotelima u Colombu možete odabrati sljedeće: Hilton Colombo (četiri zvjezdice), Taj Samudra (četiri zvjezdice), Ceylon Continental (četiri zvjezdice) ili Grand Oriental Hotel (tri zvjezdice). Cijene noćenja kreću se između 80 i 150 eura.

Restorani u Colombu: Na raspolaganju vam je Gallery Cafe s tradicionalnom kuhinjom, u Green Cabin-u ćete pronaći domaća jela, a na istom mjestu nude se kineski i indijski specijaliteti.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu.

Pripremila: Renata Cisar,
Photo: Shutterstock.com, Pavel Dobrovsky, Surfing The Nations, Haz14

Facebook Like Button