Svadbeno prstenje i burme za vaše vjenčanje

Jeste li se ikada zapitali što je ustvari burma te na kojoj ruci se nosi?

Je li burma isto što i vjenčano prstenje i kakve su sve tradicije svijeta vezano uz pojam “burma”? Zasigurno ste se mnogo puta upitali zašto se vjenčano prstenje nosi baš na određenoj ruci. Nakon što smo vas uveli u svijet odabira prstenja, za vas smo odlučili donijeti neke detalje o samoj povijesti burme, stavljajući naglasak na bogatu legendarnu tradiciju “ruske burme”.

Vjenčano prstenje je simbol vašeg braka i kao takav važan je i vrijedan simbol vaše ceremonije. Odlučiti se o tipu modela prstenja, boji, debljini i ostalim detaljima nije nimalo lagan posao. Prstenje održava vašu osobnost i stil pokazuje što vi zapravo volite i smatrate dobrim ukusom. Neki ljudi tvrde da se burma nosi na lijevoj ruci, dok drugi kažu da je tradicija nošenja burme upravo desna ruka.

Što li je ispravno? Mi ćemo vam dati odgovore i pokazati kako je povijest svakog određenog naroda različita te da u svakoj kulturi postoje posebni zakoni i pravila koji se poštuju. Tijekom povijesti tradicija je nalagala da burme mogu nositi samo žene. Muškarac je bio taj koji je odabranici svog srca poklonio burmu, a to darivanje jačeg spola je predstavljao simboliku povjerenja u ženu kojoj predaje poklon.

prstenje-1

Kako odabrati vjenčano prstenje?

Svi znamo da je vjenčano prstenje vrlo važan detalj, stoga je odluka oko pravilnog vjenčanog prstenja iznimno važna. Mogli bi reći da je to statusni simbol, odnosno materijalni znak kojim si partneri međusobno izjavljuju vjernost za cijeli život. Prsten je ono nešto što ćete uvijek imati na rukama i što će vas uvijek podsjećati na vaš brak.

Prilikom odabira vjenčanog prstena treba voditi računa o tome da ćete prsten nositi cijeli život, stoga nemojte uzeti nešto na što prvo naiđete. Savjetujemo vam da s vašim partnerom obiđete zlatarnice i zajedničkom odlukom izaberete prstene koji će vas vezati cijeli život. Prvo bi trebali znati kakvo prstenje zapravo želite. Hoće li će to biti bijelo ili žuto zlato, prsteni od čelika ili platinasto prstenje?

prstenje-2

Tri simbolične tradicije

Ne postoji strogo pravilo, ali postoji simbolika nošenja. U nekim zemljama tradicija kaže da se burma (vjenčani prsten) mora stavljati preko zaručničkog prstena u crkvi. Time se naglašava prijelaz iz zaručničkog života u bračnu zajednicu.

S druge strane, neke priče kažu da se upravo zaručnički prsten i burma nikako ne smiju naći u dodiru, odnosno da se zaručnički prsten stavlja na jednu ruku, a burma na drugu ruku. Smatra se da se zaručnički život ne smije pomiješati s bračnim. Zadnje vjerovanje nam govori da burmu prije svadbene ceremonije treba čuvati djeveruša, a da za vrijeme samog vjenčanja, mladenka sama odabire na koju ruku će staviti burmu. Što li je onda ispravno?

Piše: Wish.hr
Fotografije: Irwandy Mazwir, Grand Velas Riviera Maya, loloieg

Facebook Like Button