Sveta Lucija – blagdan pun skandinavskog duha

Ovaj praznik Šveđani slave uz lussekatter kolačiće i glogg, družeći se s najdražima uz pjesmu i veselje

Jeste li znali da Šveđani svake godine, 13. prosinca, slave Svetu Luciju? Na taj dan Skandinavci obilježavaju sjećanje na poznatu kršćansku mučenicu, zaštitnicu vida.

Sveta Lucija najavljuje dolazak Božića i uvijek je dobra prigoda da se djeca i odrasli provesele uz pjesmu, druženje i plesove. Tada se okuplja cijela obitelj s prijateljima i znancima da bi zajedno uživali u ukusnim lassekatter kolačima, tradicionalnom piću glogg i drugim skandinavskim delicijama.

Lucija na jezicima romanskog govornog područja označava „svjetlost“. Zato su svetkovine organizirane Sv. Luciji u čast najčešće povezane s njom: u švedskim selima u procesiji se nose baklje ili svijeće, a djevojčice koje predstavljaju Luciju često puta nose svijeće i na glavi.

Na dan Svete Lucije sije se pšenica koja raste sve do Božića odbrojavajući dane do ovog velikog kršćanskog praznika. Skandinavci najviše cijene toplu obiteljsku atmosferu i brinu za sigurnost najmlađih.

Zato su djevojčice na Sv. Luciju odjevene u posebnu odjeću, na glavama nose posebno tkane kape sa svijećama koje obasjavaju put i slave Luciju, već prije spomenutu kao zaštitnicu vida.

Kult Sv. Lucije ide dotle da pojedina područja Švedske biraju svoju predstavnicu koja utjelovljuje slavnu sveticu. Odabrana djevojka predvodi kolonu koja ide na čelu procesije, a simbolizira sveticu i dotični kraj Švedske.

Dani Svete Lucije u Volvu

I u našoj zemlje slavi se Sveta Lucija, a duh skandinavskih običaja donosi vam Volvo. Tako i ove godine u svim svojim ovlaštenim salonima u Hrvatskoj, Volvo obilježava tjedan Svete Lucije prenoseći nam djelić skandinavskog blagdanskog ugođaja.

Ukoliko ne uspijete posjetiti Volvo salone na Sv.Luciju, probajte sami kod kuće ispeći lusssekatter kolač čiji recept možete pronaći na internetu.

make_your_own_glogg

Ukoliko se, pak, želite ugrijati u ove hladne dane dajemo vam mali savjet kako pripremiti dobar švedski glogg
Jednostavno je:

U posudu za kuhanje ulijte butelju običnog crnog vina (75 cl) i dodajte 1 štapić cimeta, žličicu sjemenki kardamoma, narančinu koru, jedan đumbir i 5 klinčića te lagano zagrijte.
Na jedan kraj druge posude stavite sito i na njega 300 grama šećera u kocki. U zakuhano vino dodajte 37 cl votke pa ga potpalite šibicom. Pazite da plamen ne zahvati vaše lice ili kosu.

Gorući glogg prelijevajte zatim preko šećera koji će se otopiti. Kada se pola šećera istopilo, posudu prekrijte poklopcem da se plamen ugasi.
Probajte je li glogg dovoljno sladak. Ako nije, ponovno potpalite vatru i dodajte otopljenog šećera u glogg dok okus ne postane zadovoljavajući. Na kraju uspite pola šalice grožđica i pola šalice oguljenih badema. Zagrijte glogg i izlijte u šalice.
Neka vam je u slast!

Više o Danima Sv. Lucije u Volvu doznajte ovdje.