Svibanj u Međimurju:za sve vinske hedoniste – Urbanovo 2018

U proljeće se ne budi samo priroda, već i naša želja za aktivnostima na otvorenom i istraživanjem nečeg novog.

Ove godine nezaobilazna destinacija je sami sjever Hrvatske, predivno Međimurje točnije mjesto Štrigova gdje će se od 18. do 20. svibnja, u županiji koju još nazivaju Hrvatskim cvjetnjakom ili malom Švicarskom odigravati izvrsna vinska događanja.

Međimurski vinogradi, vinarije i podrumi čekaju vas na mirisnih 36 kilometara vinske ceste uz rapsodiju prirode u kojoj ćete uživati jednako kao i u pogledu na brežuljke, alpe i cvjetne livade kao iz bajke.

2. Mađerkin breg

Tijekom mjeseca svibnja Međimurje na punih dva tjedna postaje regionalno eno-gastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji dobre hrane i vinske kapljice.

Upoznajmo se s događanjem Urbanovo

Od 18. svibnja do 1. lipnja u Gornjem Međimurju, lokaciji koja je dobitnik nagrade europske destinacije izvrsnosti EDEN 2016. godine za turizam i lokalnu gastronomiju, održava se najveća manifestacija te vrste u kontinentalnom dijelu Lijepe naše. To je vrijeme kada se održava Urbanovo – Dani vina u županiji Zrinskih.

Centralni događaj svakako je onaj u pitomoj Štrigovi, nadaleko poznatom vinskom središtu, a održava se prvog vikenda, od 18. do 20. svibnja. Najbolji međimurski vinari iz Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ tada se okupljaju na nezaobilaznom Festivalu pušipela.

1. Matija Posavec, David Štampar

Potporu manifestaciji daje i Međimurska županija, a župan Matija Posavec, koji je ujedno i predsjednik organizacijskog odbora Urbanovo, ističe: „Urbanovo iz godine u godinu privlači sve veći broj vinskih entuzijasta, ali i onih koji se žele upoznati s ljepotama kontinentalne Hrvatske, a naše Međimurje ima se s čime pohvaliti. Od izvrsnih vina i bogate gastronomske ponude do prirodnih ljepota.“

3. Međimurski vinari

Vinarije koje sudjeluju:

Na jednom mjestu moći će se degustirati vina iz sveukupno 24 vinarije: Agromeđimurje, Alojz Novak, Belović, Cmrečnjak, DGA Pjenušci, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Lovrec, Munđarov breg, Nemec, Novak, Preiner, Solum, Štampar, Tomšić i Turk.

„Ovaj međunarodni vinski festival i sajam vinarske i vinogradarske opreme tako postaje mjesto na kojem se može probati sve ono najbolje što Međimurje daje, a čiju kvalitetu potvrđuju brojne nagrade u proteklih nekoliko godina. Dovoljno je reći kako su prošle godine Međimurski vinari osvojili 3 medalje s Decantera u Londonu, od čega i jednu platinastu“, istaknuo je predsjednik udruge „Hortus Croatiae“ David Štampar.

4. David Štampar

Pušipel – hrvatska autohtona sorta

Sam festival u znaku je Pušipela – autohtone međimurske sorte vina i zaštićene robne marke, za koju organizatori iz Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ i Međimurska županija provode klonsku selekciju s ciljem dobivanja klona „Pušipel“ i daljnje zaštite autohtonosti, s obzirom da se navedena sorta smatra jednom od samo nekoliko hrvatskih autohtonih sorti.

Međimurci, vrijedni kakvi jesu, ne staju na tome, već su stvorili i unikatnu bocu u kakvu će se Pušipel puniti, što je prvi takav primjer u cijeloj Hrvatskoj.

6. Branimir Jakopić

Program Urbanovo:

Na samoj manifestaciji od petka do nedjelje uz međimurske vinare očekuje vas i degustacija međimurskih specijaliteta, cooking show restorana „Mundoaka“ i „Le Batat“, nastupi Scifidelity Orchestra & The Juice i banda „Komedija“ te sajam vinogradarske opreme.

Ponudu vina Međimurci svake godine dodatno upotpunjuju s inozemnim i domaćim partnerima pa će se tako na samom festivalu predstaviti i vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije, kao i oni iz poljskog Kujawsko-pomorskog vojvodstva.

Ne propustite pogledati i prateću izložbu najbolje ocijenjenih vina koja će evaluirati priznati enolozi na Međunarodnom ocjenjivanju vina 8. i 9. svibnja u restoranu Terbotz. Proizvođači vina iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji prijave svoja vina na ocjenjivanje tako će se natjecati u kategoriji vina proizvedenih od sorte Pušipel/Moslavac/Furmint/Šipon i vina proizvedenih od drugih sorti.

Drugog vikenda manifestacije, točnije 25. i 26. svibnja, međimurski vinari otvaraju vam svoja vrata na Danima otvorenih podruma. Svaki od njih organizira prigodan program i ponudu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

5. Tea Dvanajščak

Spomenimo uz vinsku cestu i Mađerkin breg s kojega pogled puca na 5 države u podnožju – Slovačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a u bliskoj budućnosti priprema se i izgradnja vidikovca. Neće vam biti žao preći put od samo par kilometara od Štrigove jer ovakav doživljaj uistinu je jedinstven.

Sve ovo čini najljepšu moguću pozivnicu da ovog proljeća posjetite nezaobilaznu manifestaciju Urbanovo i doista doživite Međimurje u njegovom najvećem sjaju.

Fotograf: Siniša Uštulica

Facebook Like Button