Tajland je uzbudljiva zemlja prepuna kontrasta

Tajland je oduvijek bio jedna od najprivlačnijih destinacija za avanturiste i pustolove iz svih krajeva svijeta. Ova ezgotična zemlja u Jugoistočnoj Aziji prepuna je kontrasta, a ostavit će vas bez daha bez obzira u kojem njezinom dijelu se trenutačno nalazite.

Glavni grad Bangkok kaotičan je već na prvi pogled, ali ima svojih čari kojima plijeni pažnju na svakom koraku.

bankok-21

Prvo što ćete zamijetiti kada se nađete na Tajlandu je osmijeh na licima njegovih stanovnika. U zemlji koja broji preko 65 milijuna ljudi to je nevjerojatna, ali potpuno istinita činjenica s kojom su upoznati svi stranci koji su imali prilike u njoj boraviti.

tajland-22

Ljubazno ophođenje, posebice sa strancima koji tamo žive ali i slučajnim turistima, razoružat će vas već pri prvom kontaktu. Što se tiče religije, otprilike 95 posto stanovnika su budisti, a njihove svećenike u narančastim odorama i sa savršeno mirnim izrazom lica lako ćete primijetiti.

Tajlanđani su vrlo ponosni na svoju zemlju, jedinu u Jugoistočnoj Aziji koja nikada u povijesti nije postala kolonijom. Thai-land znači “slobodna zemlja”, čiji stanovnici njeguju poseban i začuđujuće opušten način života, što ih čini jedinstvenima u svijetu.

Njihova životna filozofija može se svesti na moto “ne brini, opusti se i uživaj”, što se doslovce primjećuje svugdje. Od davnih vremena pa do danas, Tajlanđani se s izrazitim poštovanjem odnose prema kraljevskoj obitelji, a posebice prema svojem kralju, Bhumibolu Adulyadeju (Rama IX). Tajlandski kralj na prijestolju je još od 1950. godine, što ga danas čini najdugovječnijim vladarom na svijetu.

Tajlandska kuhinja

tajlandska-kuhinja
Ono što će svakog pravog gurmana doslovce oboriti s nogu je tajlandska kuhinja, koja je jedna od najzanimljivijih i najcjenjenijih u svijetu. Kod pripreme raznih specijaliteta, ovdje će vam uvijek servirati svježe i zdrave namirnice s bogatim izborom povrća i egzotičnih začina po kojima su nadaleko poznati. Kao pribor za jelo, na stolu su vam uvijek ponuđeni štapići, ali i žlica i vilica. Kada je riječ o tajlandskim jelima, nož vam neće ni trebati s obzirom da ćete i u mesnim obrocima naići na sitno isjeckane komadiće. Osim toga, nož se u toj miroljubivoj zemlji prije smatra ubojitim oružjem nego priborom za jelo.

Turističke atrakcije

Jeste li ikada čuli da slonovi igraju nogomet? Da, na Tajlandu je i to moguće! Svake godine organiziraju se nogometni turniri na kojima su prave nogometne zvijezde upravo slonovi koji trčeći travom dodaju loptu i pucaju na gol vođeni svojim trenerima. Iako se možda na prvi pogleda tako ne čini, slonovi su vrlo cijenjene i pažene životinje o kojima se vodi briga da im ništa ne nedostaje. Čak i u Bangkoku oni su posebna atrakcija za turiste, koji ih mogu hraniti voćem dok će im slon pitomo jesti iz ruke. Njihovi čuvari s njima provedu mnoge godine života, sve dok slon ne ugine, a dotad zajedno žive u ljubavi i prijateljstvu.

Uz slonove, na Tajlandu ćete često susresti i različite vrste majmuna, a nemojte se začuditi ako neke od njih vidite kako se penju na drvo i beru kokosove orahe u nekom od luksuznih odmarališta. No, i oni imaju čuvare koji se o njima brinu tako da nema opsanosti da će vam se jedan od njih popeti na glavu ili, pak, napraviti kakvu sličnu nepodopštinu. Možete im slobodno prići i davati im hranu, ali u dogovoru s njihovim čuvarima.

Mjesta za obilazak

Bangkok je idealno mjesto, a zapravo možemo reći i raj na zemlji, za šopingholičare. U gradu postoji bezbroj trgovačkih centara u kojima možete pronaći sve – od igle do lokomotive. Tu su otvoreni i luksuzni butici s dizajnerskom garderobom kakvu vam srce poželi. Za one koji nisu u mogućnosti kupovati skupe originalne krpice, neće biti previše teško pronaći savršeno izrađene kopije na mnogobrojnim gradskim tržnicama.

tajland-22

Ako na Tajland dolazite na pravi godišnji odmor i željni ste kupanja i sunčanja, ne propustite posjetiti jedan od njegovih predivnih otoka kao što su, primjerice, Ko Tao, Ko Phi Phi Don, Ko Chang ili Ko Samui. Pritom pripazite na izlaganje suncu koje će vas već nakon pet minuta prisiliti da se sklonite u debeli hlad pod prvo palmino drvo.

Najbolje vrijeme za posjet Tajlandu je između studenog i veljače, kada je sezona kiša i nema pretjerano visokih temperatura. U istom razdoblju imate ćete priliku vidjeti i brojne zanimljive festivale, kao što je, primjerice, Loi Krathong, posvećen božici vode kojoj Tajlanđani odaju poštovanje uz tisuće plutajućih cvjetnih aranžmana sa svijećama koje svake godine u studenom, u noći punog mjeseca, obasjaju čitavo kraljevstvo.

tuk-tuk

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: Tajlandski i engleski

Religija: Budizam

Valuta: Tajlandski baht

Kako putovati: Direktan let na relaciji Zagreb-Bangkok možete rezervirati u jednoj od putničkih agencija

Kada putovati: od studenog do veljače

Bolesti i preventiva: Iako treba biti oprezan, Tajland je nacionalnim programima borbe protiv AIDS-a pokazao svijetu kako se to može učiniti vrlo uspješno. Ukoliko smatrate da će vam trebati, pri ruci uvijek imajte kondome.

Smještaj: Hotelski smještaj možete unaprijed rezervirati preko interneta prije putovanja na Tajland, osim ako on već nije u sklopu vašeg turističkog aranžmana. Neki od najpoznatijih luksuznih hotela u Bangkoku su: Kempinski Residences Siam (991/9 Rama1 Road, Pathumwan), Prince Palace Hotel (488/800 Bo Bae Tower, Damrongrak Road Klong Mahanak, Pomprab), Woraburi Sukhumvit Hotel (128/1 Sukhumvit Soi 4, Klongtoey) i Centre Point Petchburi Hotel (6 Soi 15 Petchburi Road, Rajthevee). Povoljniji, ali i vrlo ugodan smještaj, pronaći ćete u hotelu Bangkok Loft Inn 55 (Somdet Phra Chao Taksin Rd., Bangyeerua, Thonburi) ili u Saphaipae Hostel-u (35 Surasak Road, Silom, Bangrak, Silom / Sathorn).

Restorani: Svježe pripremljenu hranu možete kupiti doslovce na svakom koraku, a ponuda restorana iznimno je velika. Nećete pogriješiti ako odaberete bilo koji od restorana s autentičnom tajlandskom kuhinjom na bilo kojoj lokaciji u zemlji. Neki od najcjenjenijih restorana u Bangkoku su Shangri-La, Breeze, Tha Phrachan, Baan Khanitha Thai Cuisine, De-River-Re i drugi.

Tips!

Kao i u svim zemljama Azije, za piće se preporuča flaširana voda. S obzirom da grad živi 0-24, nema opasnosti ako se po Bangkoku krećete noću kada su otvorene čak i tržnice sa svježim voćem i povrćem. Za kretanje po gradu imate veliki izbor: tuk-tuk je tipično prijevozno sredstvo na tri kotača, a gradski autobusi su redoviti. Od autobusa su još praktičniji taxi motocikli koji također imaju svoja stajališta svugdje po gradu, a sa cijenama su povoljniji od taxi vozila i puno brže se probijaju kroz gužvu.

Oprez!

Imajte na umu da je Tajland jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj se posjedovanje i konzumiranje droge, ili bilo koje druge vrste opojnih sredstava, kažnjava čak i smrtnom kaznom.

Pripremila:Renata Cisar; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button