Tajlandska masaža pomaže i duhu i tijelu – saznajte zašto

Tradicionalna tajlandska masaža Nuad Bo Rarn, poznata i kao Thai Yoga masaža odnosno tai medicinska masaža pravi je stimulans za naše tijelo.

Nuad znači dodir a Bo Rarn znači nešto drevno, sveto, poštovano

Ovaj oblik rada na tijelu je puno više od masaže i koristi se kao dio sistema prirodnog liječenja. U tradicionalnoj tajlandskoj medicine jedna je od ključnih metoda, kako u prevenciji tako i u olakšavanju i uklanjanju raznih zdravstvenih tegoba.

OVDJE saznajte koje su dobrobiti Abhyanga masaže sezamovim uljem

Temeljni principi tajlandske masaže – Thai Yoga masaže

Thai Yoga masaža temelji se na teoriji energetskih kanala koji prolaze preko cijelog tijela i povezuju sve tjelesne sisteme i organe, a protok energije kroz njih odgovoran je kako za fizičko tako i za emocionalno i mentalno stanje pojedinca.

Teorija o energetskim kanalima koji prolaze tijelom danas je dobro poznata na zapadu, a nalazimo ju u mnogim istočnim medicinskim sistemima.
Tako se u Ayurvedi ti kanali zovu nadi, u kineskoj medicini meridijani, a na Tajlandu se zovu sen.

Kada su kanali prohodni tjelesne se funkcije odvijaju nesmetano, tkiva se pravilno hrane, toksini se efikasno eliminiraju iz tijela, a razina otpornosti na stres i druge štetne utjecaje je povišena.

S druge strane, kada je protok energije blokiran ili narušen na bilo koji način, dolazi do slabljenja tjelesnih funkcija a tijelo postaje podložno bolestima.

OVDJE saznajte kako stopala i dlan pravilnom masažom mogu postati izvor zdravlja i energije

tajlandska masaza tijela

kako teče stimulacija energetskih kanala u tajlandskoj masaži

Tajlandska masaža se izvodi na strunjači u laganoj i udobnoj odjeću. Nakon kratkog informativnog razgovora s terapeutom, tretman počinje opuštanjem i osvještavanjem procesa disanja kao pripremom za tretman. Terapeut sistematskim, ritmičkim pritiscima koji slijede energetske kanale po tijelu, rukama, stopalima, laktovima i težinom svog tijela, stimulira različita područja.

Energetski tokovi se nalaze oko 2 cm ispod površine kože i stoga je potrebno koristiti pritisak koji će biti dovoljno dubok da stimulira protok energije u njima.

Taj se pritisak regulira u skladu s fizičkom kondicijom i konstitucijom.
Tajlandska masaža osim fizičke stimulacije mišića, zglobova i drugih tjelesnih struktura efikasno djeluje na energetsku strukturu i živčani sistem te tako potiče duboku relaksaciju i oslobađanje od stresa.

Tajlandskom masažom povećava se fleksibilnost tijela, ubrzava se oporavak mišića od bavljenja sportom i drugih napora, otvaraju se energetski tokovi i pospješuje se cirkulacija.

Autorica: Daniela Marušić Bešić

Facebook Like Button