Tetovaže – drevna umjetnost u modernom svijetu

Tetovaža umjetnosti je drevna kao i ljudska rasa. Čak je i mumija neolita pronađena s 57 tetovaža na leđima. Iznenađeni?

Polinezija je regija koja ima najstariju tradiciju izrade tetovaža na svijetu i to je prvo mjesto gdje su tetovaže korištene kao ukrasi za tijelo. Kroz stoljeća, različite kulture koriste tetovaže na različite načine: neki tetovaže kategoriziraju kao umjetnost primjerice u Japanu, neki kao način društvene stigme, kao u antičkoj Grčkoj i Rimu, drugi kao simbol zrelosti -Sjeverna Amerika, a čak postoje i neke kulture koje tetovažama pripisuju nadnaravne moći što se nekoć smatralo u starom Egipatu.

tetovaza-21

No, danas tetovaže nemaju neke ciljane funkcije, osim ukrašavanja tijela, no ukrasi naravno mogu imati svoju poruku i simboliku. Majstori koji oslikavaju tijela tetovažama pravi su umjetnici koji crtaju neobične i različite dizajne na koži.

Berlin prijestolnica tetovaža

U posljednjih nekoliko godina, tetovaže su progresivno ugrađene u društvo. Sve je više tetoviranih ljudi diljem svijeta. Stoga, nije ni čudno da su od velike važnosti konvencije tetovaža, koje se slave u cijelom svijetu. Jedna od najpoznatijih konvencija je ”Berlinska Tattoo konvencija “, koja se slavi u njemačkom glavnom gradu od 1991. godine. Na berlinskoj konvenciji najbolji umjetnici na svijetu imaju priliku pokazati svoj ​​talent. Naime, Berlin se smatra jednom od kolijevki starog kontinenta, kada se radi o tetovažama.

tetovaza

“Tetovaža pokazuje vlastiti stil” – tetovaža govori ljudima da pripadaju određenom kodeksu i skupini, smatraju antropolozi

Za mnoge ljude tetovaže predstavljaju oblik izražavanja i način života, dok za druge jednostavno predstavljaju način obožavanja tijela. Postoje tetovaže koje identificiraju urbana “plemena” ili glazbene ukuse.

tetovaza_1

Izdvojeno:

> Danas postoje strogi propisi kojih se mora pridržavati svaki tatto studio: jednokratna uporaba instrumenata (šprice i igle), dobro sterilizirani instrumenti, obavezno cijepljenje zaposlenika protiv hepatitisa B, tetanusa i difterije, a djelatnici moraju imati potvrdu o završetku tečaja o higijeni i zdravlju.
> Likovni umjetnici na koži, kako zovu tatto majstore, obrađuju nevjerojatne crteže koji mogu ostaviti bez daha. I upravo oni, sa svojim umjetničkim stilom, održavaju umjetnost tetovaža od izumiranja.
Facebook Like Button