Top 7 kolekcionarskih ljubavi

Sedam stvari koje kolekcionari najčešće sakupljaju …

Razglednice

Nekada su razglednice bile sredstvo kojim smo dragim osobama davali do znanja da ih čak i na godišnjem odmoru nosimo u svojim mislima. Poštari su imali pune ruke posla, a mobiteli i mailovi danas su nas doveli do toga da nam gotovo više i ne pada na pamet javljati se nekome nekim drugim putem. Danas razglednice imaju jednu drugu vrijednost, osim što su uspomena na neka davna i ne toliko davna vremena, one pričinjavaju jednu od ljubavi kolekcionara. Što je mjesto manje to cijena razglednice više raste jer je tiskana u manje primjeraka i teže je do nje doći pa tako razglednica koju ste možda platili nekoliko kuna, za par godina može vrijediti i nekoliko desetaka eura. Uputite se na tavane i podrume, pretražite stare kutije, unovčite svoje razglednice i uljepšajte dan nekome od kolekcionara.

Stanke za knjigu

Većina ljubitelja knjiga sa sobom nosi i neki poseban označivač, odnosno stanku za knjigu. Ovaj predmet poznat pod nazivom «bookmark» može se pronaći u svakoj boljoj knjižari, papirnici ili knjižnici. Od većih i manjih, pravokutnih i kockastih, šarenih, jednobojnih, umjetničkih, drvenih i papirnatih, ima ih stvarno za svačiji ukus, a kolekcionarima oni osim funkcionalne imaju i jednu drugu vrijednost.

marke

Filatelija

Filatelisti su osobe koje sakupljaju poštanske marke, brižno ih spremaju u albume te budno prate koja će nova marka izaći na tržište. Iako danas radi suvremene tehnologije sve manje ljudi šalje pisma, nema straha da će filatelija izumrijeti. Dapače, čini se da u ovo moderno doba broj filatelista raste, baš iz želje za očuvanjem nečeg što uvelike govori o zemlji u kojoj se nalazimo. Zašto? Zato što poštanske marke često na sebi imaju naše gradove, zaštićene biljke i životinje te uvelike govore o našoj tradiciji i kulturi. Postoje brojne udruge filatelista koje vrijedno djeluju od davnih dana.

Telefonske kartice

Davno su prošla ona vremena kad smo se dragim osobama s puta javljali preko telefonskih govornica. Koliko novaca, toliko impulsa, redovi čekanja, ograničen broj telefona. Danas se telefonske govornice u Hrvatskoj već teško mogu pronaći, više ih ima po muzejima, nego po gradskim ulicama, ali ljubav prema tom načinu komuniciranja i sakupljanje kartica i danas je aktualno među kolekcionarima.

salvete

Salvete

Brojne su djevojčice u djetinjstvu sakupljale salvete koje su zatim zadovoljno razmjenjivale i čuvale od prašine. Svaki odlazak s roditeljima u kupovinu završavao bi uzimanjem nekoliko primjeraka salveta. Bilo je tu svega, većih i manjih primjeraka u jednom tonu i više njih, s dezenom ili bez, s likovima iz crtića i raznim ornamentima. Da se ovaj hobi danas može pretvoriti u prekrasno djelo pokazuje trend ukrašavanja decoupage tehnikom, odnosno ukrašavanje salvetama koje se lijepe na površinu. Tako možete hobi iz djetinjstva spojiti s hobijem kojim se danas bavite te dobiti ukras neprocjenjive vrijednosti.

Ulaznice

Ljubitelji glazbe vole sačuvati ulaznice s koncerata koje su posjetili. Ta krasna uspomena može se i dobro unovčiti, posebice ako je s koncerta grupe koja više iz nekog razloga ne postoji.
Ne moraju sve ulaznice biti s glazbenih događanja, moguće je i da budu s nekog sportskog susreta. Kako se čuvanje ulaznica ponekad isplati pokazao je slučaj s ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Naime, jedan je čovjek kod sebe imao ulaznicu za susret iz 1950. godine na koji nije mogao otići zbog obiteljskih razloga. Kad ju je odlučio pokloniti Muzeju nogometa, zvali su ga da će zauzvrat dobiti ulaznicu za finale.

numizmatika

Numizmatika

Kao što samo ime govori, numizmatika se odnosi na stari kovani novac, dok se sakupljanje papirnatog novca naziva notafilija. Kolekcionari čija su strast numizmatika i notafilija u svojim domovima imaju novčanice iz Hrvatske i svijeta koje nesebično pokazuju na brojnim izložbama i sajmovima. Osim novčanica, zlatnika i srebrnjaka, kolekcionari često sakupljaju ordene i medalje koje baš kao i novac imaju bogatu povijest i priču.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Razglednice: Marc Wathieu
Marke: Chris
Salvete: lisaclarke
Numizmatika: fdecomite

Facebook Like Button