Najpopularnije vrste tjestenina

Koliko vam se puta dogodilo da naiđete na recept ili na jelovniku ugledate jelo naziva Tagliatelle vegetariana ili Fusilli sa bolognese umakom?

I sami ste znali da je to neka vrsta tjestenine, ali niste mogli odgonetnuti koja točno?
Donosimo vam sedam najpopularnijih vrsta tjestenine s objašnjenjima kako biste bili spremni za sljedeći kulinarski podhvat.

Fusilli

fusilli
Fusilli su tjestenina u obliku svrdla, pogodna je za razne umake, a posebno se lijepo sljubljuje s bolognese umakom. Jednostavna je za kuhanje, ne lomi se, a svojim spiralnim oblikom privlačna je i djeci. Radi svojeg oblika jednostavna je i za konzumiranje, a u prosjeku se kuha između 10 i 12 minuta.

Penne Rigate

penne-rigate
Iako njihovo ime u Italiji ovisi u pokrajini u kojoj se nalazite, kod nas na jelovnicima zovu ih penne. Ova tjestenina ima oblik malih valjčića te je idealna za razne vrste umaka.

Najčešće se servira uz umake koji u sebi imaju pokoji komadić mesa ili povrća, kako radi sljubljivanja okusa, tako i radi vizualnog dojma. U prosjeku se kuhaju nešto kraće od fusilla, odnosno oko 10 minuta.

Recept s Penne Rigate tjesteninom

Penne sa zelenim umakom
Farfalle

Farfalle
Farfalle su tjestenina u obliku leptirića ili leptir mašne. To je tijesto stisnuto u sredini, a na krajevima ukrašeno cik – cak uzorkom.
Ova tjestenina cijelom svojom površinom prostire se po ustima te u ustima stvara pravu malu gozbu. U prosjeku se kuha između deset i dvanaest minuta.

Recept s Farfalle tjesteninom

Šarena salata s tjesteninom
Pipe Rigate

pipe-rigate
Pipe Rigate su svima poznati pužići. Ova tjestenina u obliku puževih kućica često se može pronaći na dječjim jelovnicima jer osim što privlači svojim oblikom, ona u sebi može skrivati ostatke umaka i komadiće usitnjenog mesa.

Uvijek ostaje fino al dente, a osim djeci, privlačna je i malo starijima.
Baš kao i penne rigate, kuhaju se maksimalno deset minuta, ponekad i kraće, ovisno o proizvođaču.

Recept s Pipe Rigate tjesteninom

Ljetna salata s tunom
Tagliatelle

Tagliatelle
Tagliatelle su jedna vrsta širokih rezanaca. Izvrsno pašu uz lagane umake, dok kombinacija sa špinatom izvrsno odgovara i malo težim i bijelim umacima. Izvrsno se sljubljuju s gljivama, ali i povrćem te raznim jelima s umacima.

Postoje u raznim okusima, a nekako su ipak najpoznatije one obične, bez dodataka. Izgledaju poput malih gnijezda ili smotuljaka, a kad su kuhane izgledaju poput prekrasne zlatne, raspuštene kose. Kuhaju se između pet i sedam minuta.

Conchiglie Rigate

rigate
Djeci zabavne školjkice poznate su pod stručnim nazivom conchiglie rigate. Osim što nas podsjećaju na bezbrižno ljeto i toplo more, ova tjestenina baš poput pravih školjki u sebi može čuvati razne «bisere», ovisno s kakvim se umakom spremaju.
Prilikom kuhanja dobro zadržavaju svoj oblik, a kuhaju se malo duže od ostale tjestenine, odnosno 12 minuta ili više.

Spaghetti

spageti
Zadnje, ali nikako ne i najmanje važni su poznati spaghetti, odnosno špageti. Raznih duljina i debljina ova tjestenina zasigurno se barem jednom našla na jelovniku u svim kućanstvima. Moglo bi se reći da su špageti alfa i omega među tjesteninom.

Od bolognese umaka, preko milanese pa sve do umaka napoletana, špageti su neizostavan dio bilo kojeg ukusnog jela.

Vjeruje se da su ime dobili po malim uzicama, a osim odraslima, privlačne su i djeci. Iako su ponekad djeci malo teže za konzumaciju, one tada obrok učine i zabavnim jer se više umaka nađe na stolu i oko djeteta, nego u ustima ili na tanjuru.

Kako su nam pokazali u Disneyevom crtiću Dama i Skitnica, špageti mogu biti i romantični, samo je važno s kime ih jedemo. U prosjeku se kuhaju oko deset minuta, često i kraće, ovisno o debljini.

Recept s Spaghetti tjesteninom

Spaghetti sa zelenim umakom

Svaka od ovih vrsta ima svoje čari, tope se u ustima i zovu na još. U nedostatku ideja za ukrašavanje poneke od njih preuzimaju i dekorativnu ulogu pa su pogodne za gurmane bilo koje vrste, kućanstva ili restorane.

Slobodno se odvažite te neke od ovih vrsta napravite i sami kod kuće, a ako ništa drugo, barem tjestenine raznih vrsta uvijek ima i u najmanjim dućanima.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button