Top lista najboljih vina u bag in box ambalaži

Graševina 2020. Iločkih podruma, Debit 2021. Dalmacijavina i crni Cuvée Benkovac Badela 1862 bila su najbolja na ocjenjivanju vina u bag in box pakiranju (tetrapak ambalaža za vina) održanom u zagrebačkom Vinskom klubu ove 2022. i zavrijedila titulu zlatnih.

Zlatna vina Bag-in-Box

Srebrna vina pakirana u kartonskoj ambalaži su Bijelo 2021. (mješavina graševine i rizlinga) Dobre berbe, Žlahtina 2021. vinarije Gospoja i Merlot 2018. Dalmacijavina, a brončana Graševina 2021. Đakovačkih vina, Graševina Vezak 2020. Badela 2020. te Vupikova Graševina Terra Vinea 2020.

vina u tetrapaku Bag in Box vina

Ocjenjivali su enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Tomo Jakopović i Frane Ševo, vinski kritičar i novinar Željko Suhadolnik te urednica časopisa Vinum.in Dijana Grgić.

Ocjenjivanje (s lijeva) Franjo Francem, Frane Ševo, Željko Suhadolnik, Dijana Grgić, Tomo Jakopović

Na ocjenjivanje su pristigla vina iz sve četiri hrvatske vinogradarske regije

Sva su u kategoriji kvalitetnih, a prema kriteriju s organoleptičkog ocjenjivanja u Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu tri zlatna vina zavrijedila bi i kategoriju vrhunskih.

Zlatni bag-in-box Iločki podrumi

Pakiranje bag in box iznimno je praktično za pakiranje vina zato što slavina ne dopušta ulazak kisika u posebnu vrećicu pa vino tjednima zadržava organoleptička svojstva koja je imalo u trenutku punjenja. Zato je iznimno pogodno za ugostitelje koji žele vino točiti na čaše. Ne trebaju se bojati ni da ga neće istočiti s obzirom da je cijena po litri 20-ak kuna pa i gostu može čaša biti iznimno pristupačna.

Zlatni bag-in-box Dalmacijavino

Znate li da boja vina puno nam govori o vinu?

Praktično je pakiranje i za domaćinstva, posebno za izletnike. Relativno dugo čuva temperaturu, a i ono što ostane, ponovno se može neko vrijeme čuvati kod kuće.

Baš smo zbog izletnika, a i drugih ljubitelja gemišta, nakon ocjenjivanja čistih vina probrali i ona s izraženijom svježinom pogodna za dodavanje mineralne vode. Uz precizno točenje “na čašice” svaki je ocjenjivač dobio jednak omjer vina i vode, a odabir najboljih bio je jednoglasan: Debit Dalmacijavina osvojio je prvo mjesto, Žlahtina Gospoja drugo, a Bijelo Dobre berbe treće.

OVDJE pogledajte koji su još vinski biseri Hrvatske

Zlatna vina Bag-in-Box

Uz dopuštenje: Ana Rogač i Ivo Kozarčanin

Facebook Like Button