Trendovi u svijetu vinarstva – budućnost je već tu!

I dalje će rasti popularnost pjenušavih i ružičastih vina, veganska će biti sve traženija, butelje bi se uskoro mogle dostavljati dronom.

Budućnost će biti sjajna za pjenušava vina, osobito ona proizvedena u malim vinarijama i do sada manje popularnim regijama, poput središnje i istočne Europe. I dalje će rasti popularnost rose vina, dok će klasik među vinima, chardonnay, unatoč činjenici da se trendovi mijenjaju, još uvijek imati značajan dio u tržišnoj utakmici.

Vodeći svjetski enolozi ovako vide vinske trendove u nadolazećim mjesecima tijekom kojih će također rasti zanimanje za vina s nešto nižim udjelom alkohola, pa i alternativnih alkoholnih proizvoda na bazi vina, koji u prosjeku imaju pet do šest posto alkohola.

feravino-1

Veganska vina

Većina vinara shvatila je da su u dobroj poziciji da iskoriste općenito rastući trend eko i bio proizvodnje pa je za očekivati kako je i “veganska“ vina doživjeti svoj rast.

Već sada mnogi restorani i barovi u svojoj ponudi žele imati butelje s veganskim simbolima, jer to njihovi gosti traže, premda mnogima nije sasvim jasno što to u klasičnim vinskim kapljicama nije po mjeri vegana.

Naime, u nekim fazama proizvodnje vina koriste se “sredstva“ životinjskog podrijetla, primjerice albumin (iz bjelanjka jajeta) za bistrenje, što je veganima neprihvatljivo.

feravino-2

Dostava dronom

Već sada postoje aplikacije preko kojih možete naručiti vino koje vam stiže na kućnu adresu za dva sata. Za očekivati je da će u budućnosti dostava biti još brža.

Amazon je u razvojnim centrima u SAD-u i Velikoj Britaniji već počeo raditi na projektu “PrimeAir“, čiji je cilj stvoriti uslugu bespilotne letjelice koja korisnicima može isporučiti određenu robu težine do 2,26 kilograma u roku od 30 minuta, ovisno o njihovoj lokaciji.

Danas je to egzotika, ali jednog će dana to definitivno biti jednako normalno kao i svako drugo dostavno vozilo. Osim toga, proizvođači vina već koriste dronove u vinogradima u svrhu praćenja kvalitete grožđa, kako bi optimizirali svoj urod.

Fericanci

Nešto se opet sprema u podrumu Feravina

Dostava butelja dronom u Hrvatskoj! Zašto ne?

Dron je već odradio dio marketinške priče za Feravino, poznatu vinariju u srcu Slavonije. Novom tehnologijom snimali su se vinogradarski lokaliteti iz zraka koji vjerno prikazuju ljepotu vinogradarskih položaja na padinama Krndije.

Da ova slavonska vinarija itekako ide u korak s trendovima potvrđuju i novi pjenušci lansirani sredinom prošle godine.

„Pjenušci su u našim podrumima prvi puta rađeni charmat metodom. Atraktivna etiketa, vrhunske slavonske sorte graševina i frankovka, maštovita imena Grasecco i Francesa pokazali su se punim pogotkom i tržište je sjajno reagiralo.

Pjenušci su privukli mlađu publiku, a kao odlična baza za koktele privukli su i one koji ne piju pjenušce“, ističe Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem sastavu posluje vinarija Feravino.

Dodaje kako ova slavonska vinarija itekako osluškuje impulse tržišta pa bi uskoro iz njihovog podruma u Feričancima mogla izići i prva veganska vina koji su apsolutni hit u svijetu.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)