Vinarija Rossi ljetna rapsodija sa 130 godina tradicije

Jedno od zanimljivih putovanja koje me osobno jako veselilo bio je posjet Vižinadi, točnije istarskom mjestu Bajkini.

U ovim dugim ljetnim danima odlučili sam se za posjetu prekrasnoj Istri, a za sve one koji ne znaju moram napomenuti da se tamo nalazi vinarija Rossi koja osim 130-godišnje tradicije i postojanja stvara vrhunska vina.

Ova savršena vina svakako preporučujemo isprobati i kušati njihove sočne okuse ukoliko vas put ponese prema ovim krajevima Hrvatske.

obitelj rossi

Osim izuzetne ljubaznosti domaćina, najviše me impresionirala priča najstarijeg člana obitelji Federica Rossija koji nam je u ugodnom razgovori ispričao sve detalje iz svoje mladosti i kako je zapravo sve krenulo, a najbolji dio slijedi kada kažem da su djedovu tradiciju ponosno nastavili otac Marino Rossi, majka Ines te braća Filip, Marko i Luka.

vinogradi vinarija rossi

Kako je krenula priča vinarije Rossi?

Prilikom dolaska u vinariju Rossi koja je bila pomno i brižno organizirana od strane vinskih stručnjaka Silvije Munde i Tomislava Stiplošeka iz Udruge za kulturu stola G.E.T. Report stigli smo u Istru, imala sam jedinstvenu i posebnu priliku upoznati legendarnu obitelj Rossi, prošetati kroz samo vinariju gdje se odvija proizvodnja vina te poslušati priču o povijesti nastanka vinarije.

Divna dobrodošlica koju su nam domaćini velikog srca priredili potpuno su me oduševli posebice zbog odlične edukacije kroz koju smo imali priliku naučiti i vidjeti nešto novo, a potpuno su me fascinirala i braća Rossi koji požrtvovno i brižno rade ovaj posao kako bi nastavili tradiciju svojih predaka.

Osim što su pametni, vrijedni i marljivi moram reći da zaista mogu biti pravi primjer svim mlađim generacijama.

vinarija rossi istra

Kako su nam rekli naši domaćini sam početak stvaranje vinarije nije bio nimalo lagan, a započeo je davne 1885.godine kada je uslijedila kupnja prvog vinograda.

Uz mnogo žrtve, truda, želje i volje za radom danas se vinarija Rossi može pohvaliti na da je njihova borba imala smisla te da se proizvodnja, plasiranje i razvoj vinarije odvija na pozitivan i uspješan način.

braća rossi

Prilikom dolaska u vinariju Rossi imali smo priliku vidjeti gdje se proizvode vrhunska vina i destilati, a mlada braća Rossi odvela su nas na teren gdje su nam veselog srca pokazali svoje nove vinograde i nasada na kojima planiraju sadnju i neke nove projekte.

Da bih zaokružila cijelu ovu priču moram skrenuti pažnju da ovakva obiteljska priča ne bi bila toliko zanimljiva da nema sloge u obitelji, koje kod obitelji Rossi nimalo ne nedostaje, ali i vrijednih te marljivih ruku koje rade od jutra do navečer u nastojanju da svoj dobar posao razviju u još bolji.

luka rossi

Svaki član obitelji zadužen je za svoj dio posla što je sasvim i logično, a svatko se primio onoga dijela koji mu najbolje odgovara kako bi se svake godine skočilo na stepenicu više u vinskom svijetu.

Složna braća uspješno grade vinariju Rossi

Osim lijepe i fine dobrodošlice koju su nam poželjeli svi članovi obitelji, govorničku palicu preuzeo je najstariji sin Luka Rossi koji je u vinariji zadužen za marketing i distribuciju, a završio je studij vinogradarstva u Poreču.

Tu je i Marko koji je na trećoj godini fakulteta shvatio da ga zapravo zanima vinogradarstvo te se žarkom željom priključio kao dodatna snaga svojoj obitelji jer kako on kaže: „vinogradi su moja istinska ljubav“.

Najmlađi član obitelji, Filip Rossi, jedan je od najmlađih somelijera u Hrvatskoj. Svatko radi svoj dio posla iako u kriznim situacijama svi sve rade, a glavu riječ u svemu ima otac Marino Rossi kao i djed Federico Rossi koji me osvojio svojim toplim pričama i šarmom.

malvazija istarska rossi

Djed Federico Rossi i njegova priča

Osoba koja me oduševila bio je djed Federico Rossi, jednostavan i pristupačan čovjek u čijim sam pričama o nastanku vinarije uživala. Rekla bih čak da mi je bila izuzetna čast upoznati čovjeka koji je u svojim vinogradima aktivan na dnevnoj bazi iako broji 90 godina te pomaže mladim članovima obitelji svojim dugogodišnjim iskustvom i savjetima.

Upravo iz tog spleta ljubavi prema vinu, znanju i iskustvu vinarija Rossi stvara širok asortiman vrhunskih vina, odličnh destilata i ostali proizvodia o kojima ćemo nešto kasnije spomenuti malo više riječi.

malvazija rossi

Obiteljska filozofija nalaže da se vina rade u vinogradima

Okretni Luka Rossi nam je rekao da se godišnje u vinariji Rossi proizvede između 100 000 litara vina, a već kratak obilazak odaje dojam velikog, uredno posloženog i sterilnog prostora u kojeg se ulaže puno truda, znanja, ali i novaca kako bi kvaliteta svakim danom bila sve bolja.

moro rossi vino

Vinarija Rossi raspolaže s oko 70 000 čokota što se zapravo pokazalo kao odličan potez za kupažiranja. Kada smo Luku pitali zašto odgovorio nam je sljedeće: „ Pa upravo u tim kupažama uspijevamo zadržati isti nivo kvalitete vina kako u vinima ne bi bilo nikakvih oscilacija.

Nama je važno mišljenje korisnika i istinskog srca želimo da ljubitelji naših vina dobiju točno ono što očekuju tako da se maksimalno trudimo da sve što radimo i opravdamo.“

Budući da je ovo obiteljska vinarija put prema uspjehu bio je teži i duži no zato se pokazao bolji i isplativiji. 2002. godine svoja su vina izvozili u Sloveniju i Italiju, a te iste godine započela je i prodaja u Hrvatskoj.

braća rossi

Luka Rossi zadužen za marketing vinarije Rossi ima i odlične govorničke sposobnosti jer me izuzetno zainteresirao kako bi shvatila da svako vino ima neku svoju posebnu priču.

Vinarija Rossi uglavnom se bazira na autohtonim istarskim vrstama, a primarna je Malvazija Istarska, Cabernet sauvignon, Merlot, Muškat žuti, Chardonnay, ali i Pinot crni.

zemlja istra vino

Ono što me ostavilo bez daha priča je o Malvaziji Templara koja je karakteristična po tome što se dobiva iz loza koje su stare između 50-150 godina. No nije bez razloga Malvazija Templara posebna.

Naime, Malvazija Templara 2016. godine proglašena je kao najbolje hrvatsko vino na IWC-u na koje je obitelj Rossi itekako ponosna. To im je dalo još više motivacije i volje za rad kao i stvaranje sve boljih vina i destilata.

vinogradi santa lucija

Ova vinarija odnedavno je bogatija i za vinograd na lokaciji Santa Lucia čija se kupnja dogodila vrlo brzo, a sada sa sigurnošću može reći da je to jedan od boljih poteza koji su napravili u vrlo kratkom vremenu.

Položaj vinograda je odličan za istarsku malvaziju koju sunce obasjava po cijele dane. Osim navedene lokacije obitelj Rossi posjeduje i vinograde na mnogim drugim mjestima.

Vrhunska vina Rossi u konobi Morgan

Kako bi kraj naše posjete završio vrhunski domaćini su me odveli u konobu Morgan, smještenu u Brtonigli, iz koje se pruža savršen pogled koji osvaja. Iskusili smo vrhunske kulinarske specijalitete koji su se savršeno sljubljivali s vinima vinarije Rossi.

Kombinacije jela koje smo sljubljivali s vinima vinarije Rossi:
• Uz juhu od komorača isprobali smo svježe vino pod nazivom Rossi Malvazija 2018.
• Uz batut od angusa ili ti goveđi tartar te muštarde od paprike, tune, peršina i naranče konzumirali smo Chardonnay
• Kako bi guščja jetra s medom i marelicom bila slasnija poslužili su nam Malvaziju Templaru
• Teleći odrezak s njokima od buće konzumirali smo uz savjete našeg domaćina s crvenim Moro Cuvéeom
• Desert od crostata od skute i kruške isprobali smo uz Rossi Muškat žuti
• Cheesecake s divljim jagodama bilo nam je posluženo uz Rosé

gin vinarija rossi

Kao kraj ove divne istarske avanture bilo je degustacija s ostalim proizvodima koje nam nudi vinarija Rossi ili kako sam već na početku teksta napomenula, njihovih destilata.

Isprobali smo njihovo novo piće pelinkovac Epulon, Nostromo Gin, Šovran XO (extra old) brandy, Malvaziju istarsku, medenicu, Bisku i Travaricu.

vinarija rossi šovran

Za proizvodnju i samu ideju vinjaka Šovrana XO zaslužna je majka braće Rossi koja je ujedno i inženjer vinarstva. Kako nam je rekao Luka: „Tajne sastojaka vam još uvijek ne smijemo otkriti no to je svakako jedan od posebnih vinjaka“.

Što drugo mogu reći osim pohvaliti ugodne i ljubazne domaćine i preporučiti ih kao sljedeću destinaciju ako vas put odvede u istarske krajeve.

Autor: Marina Jakšić