Vinska kušanja na jahti FREEDOM

Započeti ljetovanje uz najfinija vrhunska vina otoka Hvara dok plovite na luksuznoj jahti, slika je iz bajke.
No ovog ljeta upravo takav hedonistički raj zbio se na jednoj od paluba broda Freedom dok smo obilazili neke od najljepših otoka našeg Jadrana.

vinska scena otoka hvara jahta Freedom

I dok smo obilazili skrivene od očiju javnosti smaragdne uvalice otoka Hvara i Brača, u hladovini jahte, uz sljedove najfinije hrane koje nam je pripremao chef kuhinje, svaki dan našeg putovanja pratila su već od samog pjenušavog doručka pa do sjajnog ručka ili zanimljive morske večere najcjenjenija vina vrhunskih vinarija i vinara Hrvatske.

vina otoka hvara plavac mali

Sve etikete najcjenjenijih vina izabrala je vrlo pomno poznata stručnjakinja za vina Marija Vukelić, koja nas je i upoznavala sa svakom sortom koju je predlagala uz određeno jelo.

Pogledajte uz koja smo se vina i pjenušce provodili naše lagodne dane, uz raspored na kojem bi nam pozavidio i sam Dioniz :)

PJENUŠAVA VINA
Marija Vukelić, dir. Salona pjenušavih vina Zagreb održala je prezentaciju o pjenušavoj sceni Hrvatske, a sve je započelo Pjenušavim doručkom na brodu.

Iako je Plešivica jedna od najpoznatijih vinskih pjenušavih regija Hrvatske, pjenušava scena raste, i pjenušaca ima gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Bregovita Hrvatska, poput priznate Plešivice, šarmantnog Zagorja, Prigore i Međimurja, prednjači u pjenušavim vinima, ali i Istra sjaji odličnom pjenušavom scenom, a svakako je istaknuta jedna od prvih hrvatskih pjenušavih vinarija koja je upravo istarska – ona obitelji Peršurić – Misal.

vina otoka hvara plavac mali

Prve kapljice elegantnih vina kušali smo uz prezentaciju 4 vinarije – 3 zagorske i jednu istarsku

Petrač Winery – Bregh brut Rosé i Bregh blanc de blancs
Kota Vina – Kota 267l, chardonnay
Vuglec vina – Rosalia – rosé; Jasminka – slatko

Istarska vinarija DEGRASSI
> La vie en rosé
> Ferne Blanc de blancs

Narednih dana proveli smo uz iznimna vina Hvara, koja ćete i vi možda poželjeti kušati ovog ljeta

Vina Hvara predstavila je na našoj jahti Freedom, gošća Marije Vukelić, Ivana Krstulović Carić, voditeljica udruge HVARSKI VINARI. Pridružili su joj se načelnik općine Jelsa NIKŠA PERONJA i dir. turističke zajednice općine Jelsa MARIJA MARJAN.

vina hvara bogdanusa Freedomjahta

Uz jednu od večera, koju je organizirala TZ, koja se sastojala od delicija poput brudeta od sipe, vrhunske bijele pečene ribe te različitih svježih priloga i rožate kao “točke na i” kušali smo vrhunska vina vinske kuće Bojanić – bijelo Forka 2019 i crveno Plavac bad, 2017 te vinarije Vujnović – autohtonu sortu prč, 2019 i Plavac mali iz 2016 godine.
Slijedili su i ostali iznimni vinari sa svojim izabranim sortama i etiketama:
> Pavičić – pošip 2020, Plavac 2019
> Ventus (rosé Maestral 2020, cuvée bijeli Levant, 2020)
> Carić vina (Danica, Pjenušac od bogdanuše; Bogdanuša 2020)
> Vina Bell'Iakov ( Marijo Carić) – Prč 2020, Ditmon (plavac) 2020
> PZ Svirče – Popiš de Luxe 2019, Plavc de Luxe, 2011
> Plenković Zlatan Otok – Bogdanuša 2020, Plavac mali 2013
> Tomić – Beleca 2020; Rosé 2020

vlado sestan Marija Marjan gradonacelnik Nikša Peronja marija vukelic

Moramo se pohvaliti i da nam je vinska stručnjakinja Marija Vukelić omogućila i pretpremijerno kušanje vina koje tek dolazi u vinoteke, a to je Pinot sivi Martin Albus (Orahovica, Slavonija). Vjerujete nije nam bilo lako :) slaviti svaki trenutak odličnog provoda uz vinske kapljice koje život znače za sve one koji vole i cijene božansko piće vino.

Fotografije – JULIO FRANGEN

Facebook Like Button