Kakvih sve Mozart kugli ima

Da li znate da Mozart kugle, koja većina sladokusaca obožava, postoji u dva oblika.

Mozart kugle koje se izrađuju po originalnoj recepturi, koja je zaštićena, i Mozart kugle koje se proizvode u većim količinama, “industrijske”. I jedna i druga vrsta Mozart kugle svakako je ukusna poslastica, no kako je sve počelo i gdje se mogu kupiti “izvorne” Mozartice, spravljene ručno po original receptu, saznali smo na putovanju u Salzburgu.

slasticarnica-furst

Originalne Mozart kugle

furstPovijest Mozart kugle, seže otprilike prije sto godina nakon smrti darovitog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Slastičar iz Salzburga, Paul Fürst, počeo je proizvoditi kuglice marcipana, a prije nego li ih je položio na drvenu rešetku obložio bi ih s nugat kremom od lješnjaka. Zatim ih je umakao u otopljenu čokoladu dok nisu poprimile ujednačen premaz. Njegovi klijenti u Salzburgu su bili oduševljeni i uskoro je svatko poželio zasladiti se Mozart kuglom. Ova slastica, u trgovini i slastičarnici Fürst u centru Salzburga i dan danas izrađuje se se po istom principu, a recept je zaštićen. Ove Mozart kugle pakiraju se u srebrne papiriće, imaju plavičasti natpis i nešto su veće od Mozart kugli koje se kupuju diljem svijeta.

 

mirabell-mozart-kugla

Mozart kugle iz Mirabella

Mozart kugle iz Mirabella pakirane su pak u osebujnim crveno-zlatnim papirićima. Tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, Mirabell, počela je ručno proizvoditi originalne Mozart kugle, ali kako bi održali korak sa sve većom potražnjom, na temelju ručne proizvodnje, razvijen je industrijski proces. Mirabell Mozart kugle u prepoznatljivoj osmerokutnoj ambalaži tako postaju popularan slastičarski specijalitet. Danas on predstavlja cijenjeni suvenir i sinonim za Austriju u cijelom svijetu.

Tradicionalni suvenir Austrije

Kako se glas o izvrsnom proizvodu širio i van granica Austrije tako je i Mozart kugla postala dio austrijske tradicije. Mozart kugle danas predstavljaju domovinu Austriju i daleko od kuće. Izvoze se u 50 zemalja diljem svijeta. To je čokoladna poslastica koja nosi ime najpoznatijeg sina Salzburga i može se pronaći od Cape Horna do Islanda, od Kanarskih otoka do Japana.

mozart-kugle

Širom svijeta, bez obzira na događaj ili prigodu, građani Austrije, a i njeni posjetitelji, sa sobom nose slasticu iz Salzburga na dar. Elegantne Mozart kugle odnošene su na sve četiri strane svijeta kao karakterističan suvenir i blagdanski dar i od strane brojnih turista, koji svake godine posjećuju Austriju.

Izdvojeno

> Mirabell tvrtka također proizvodi ukusnu Mozart Thaler – kremu od marcipana, sa svjetlom i tamnom nougat kremom okruženom mliječnom čokoladom što što je čini savršenom poslasticom
> Mozart kugle bile su dijeljene tijekom pristupnih pregovora Austrije zajedničkom tržištu

> Franz Viehböck, prvi austrijski astronaut, u svemiru ih je darivao svojim ruskim kolegama

slasticarnica

Putovanje omogućila: Tourismus Salzburg
salzburg