WoW-ice u Sloveniji

Hrvatski WOW & slovenski WOW u suradnji: prekrasne WoW-ice na vinskom događanju „Brike v mestu“, na starom Gradu, u Ljubljani.

Već smo se naučili da su hrvatske WOW-ice (članice asocijacije Women on Wine) izuzetno aktivne pa njihovom promoviranju kulture vina i stola kao da nema kraja. Svaki mjesec, čak i u vrućim ljetnim danima i noćima, marljivo rade na predstavljanju hrvatskih vina i, osobito, vinarki i izvan granica Hrvatske.

Krajem kolovoza, točnije 27. 8., WOW/žene i vino bile su posebne gošće na jednom od najljepših i najznačajnijih vinskih događanja „Brike v mestu“, na starom Gradu, u Ljubljani koji tradicionalno organiziraju žene iz donekle slične slovenske udruge, W&W (Women and Wine), vinske dame iz Goriških Brda.

Na Ljubljanskom gradu okupile su se supruge, majke i druge suputnice vinara iz Goriških brda a uz izložbu i kušanje slovenskih i, ovoga puta – zaslugom naših WOW-ica i hrvatskih vina, dodijeljena su i priznanja ženama Slovenije, koje su posljednjih godina svojim radom u medijima najviše pridonijele obrazovanju, podizanju vinske kulture kao i promociji slovenskih vina i eno-gastronomije.

To je bilo već četvrto takvo predstavljanje vina iz 25 različitih briških vinskih kuća koje organizira Women&Wine Slovenije, a ove se godine moglo kušati ukupno čak pedesetak finih vina uz koja je bio poslužen carpaccio od lososa na vrhnju i palačinkama, za što se pobrinuo francuski kuharski majstor Benjamin Launay iz boutique hotela Vander u podnožju Ljubljanskog grada.

Posebne gošće ovog zanimljivog događanja bile su, naravno, vinske kraljice Slovenije…Ipak, veliku pažnju plijenile i oko svog štanda su okupile golem broj znatiželjnika (kako poznavatelja hrvatskih vina tako i onih koji su se prvi put susreli s nekim od prezentiranih sorti) – upravo Hrvatice. Našu su reprezentaciju činile istaknute hrvatske vinarke, članice WOW-a: Antonella Kozlović, Suzana Coronica i Jasna Antunović Turk.

Dopredsjednica Udruge WOW Marija Vukelić je u ime WOW-a/Žena i vina pozdravila okupljene i ukratko predstavila našu udrugu i prisutna hrvatska vina. Hrvatsku Istru zastupale su dvije najjače istarske malvazije: Kozlović i Coronica. Antonella Kozlović odlučila se predstaviti autohtonim sortama – Malvazijom iz 2012. te Muškat ružom iz 2011., a Suzana Coronica je odabrala Malvaziju 2012. te izvrsnu kupažu cabernet sauvignona i merlota, vrlo dragu WOW-icama – Grabar 2008.

Velika novost i ugodno iznenađenje posjetiteljima bila je jedina vinarka iz Podunavlja, naša najjača predstavnica erdutskog vinogorja, Jasna Antunović Turk. Njezina izvrsna Graševina 2011 ekspresno je nestala – što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti, a elegantni i osebujan Chardonnay premium sur lie 2011 zadivio je sve prisutne znalce. Jasna je ponosna vlasnica suvremeno opremljene vinarije u Dalju te 7 hektara vinograda – graševine, chardonnaya, zelenog silvanca, muškat ottonela te crnog pinota.

Svi se slažu da će u itekako respektabilnom društvu odličnih slovenskih vina, prezentacija hrvatskih vina i WOW-ica, ostati zapamćena kao poseban događaj ove ugodne večeri.

Tekst: M.V.
Fotografije: Uz dopuštenje WoW