Zabavna kiparska izložba

Tradicionalna trijenalna izložba hrvatskog kiparstva „okupirala“ je (20.9. – 11.11. 2018.) prostore Gliptoteke HAZU – Zagreb, Medvedgradska 2 – po trinaesti put izložbom 107 suvremenih kipara u dobnom rasponu od veterana do studenata, uglavnom odabranih ali i pozvanih.

noa geras-1

Najrazličitiji materijali, klasične figuracije ali i konceptualne zamisli, dvodimenzionalno, trodimenzionalno i reljefno oblikovanje, ambijenti, instalacije i snimljeni performansi, radovi malecki i predimenzionirani, zabavni i promišljeno ozbiljni, dopadljivi i zbunjujući, namijenjeni unutrašnjem prostoru i otvorenoj površini …

marko človek

Čini mi se izvanredno znakovita podjela koju je u svojem predgovoru ispisala dr. Ivana Mance podijelivši izložene skulpture u tri skupine:

1) „…radovi koji više ili manje nalikuju na skulpture…“
2) „metaskulpturalni“ i
3) „radikalno multimedijski“

rino banko

Obilazeći Gliptoteke uzduž i poprijeko, kao i Parka skulpture, te malu galeriju s radom Nevena Bilića, dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala, posjetitelj se prilično nahoda, ali sve u veselju i ugodi koju pruža tako raznovrsna, zabavna i neobična izložba(odličan postav Olega Hržića).

hana lukas

Predstavljamo radove Noe Geras (foto Davor Bavoljak), Ide Blažičko, Marka Človeka, Rina Banka i Hane Lukas (fotosi arhiv).

2hana lukas

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti