Zašto vitamin D ima tako veliku moć

Sada se srećom nalazimo u doba godine kada sunca ima u izobilju. Postupajte prema preporukama dermatologa, ali nemojte se skrivati od sunca. Dopustite moćnom suncu da vam podari toliko važan vitamin D.

Kada se nađemo u stanju oslabljenog imuniteta, često suočeni s virozama ili bakterijskim infekcijama, ponekad i izloženi drugim bolestima zadnje na što pomišljamo je vitamin D, a upravo ovaj vitamin ima izuzetno značajan utjecaj u organizmu dok njegov deficit dovodi do brojnih bolesnih stanje. Nepravedno zanemaren, a tako važan!

Enziymedica_vit D_1

Možda razlog tome leži u jakim kampanjama koje u usku vezu dovode izlaganje suncu i melanom, no kao i u svemu i u tome treba biti umjeren i sve će biti u redu.

Ako znamo da su osim sunca, izvori vitamina D obogaćeno mlijeko, riba i riblje ulje, a ove se namirnice vrlo malo ili malo konzumiraju stvarno se dovodimo u opasnost od njegova deficita.

OVDJE zašto je vitamin D snažan saveznik zdravlja srca, kostiju i zubiju

Nedostatak ovog vitamina u početku će se očitovati kroz umor, nesanicu, gubitak apetita i slabljenje vida. Međutim ako ovakvo stanje potraje dolazi do znatno većih problema.

Naime, vitamin D odgovoran je za apsorpciju kalcija, bez kalcija naše kosti postaju poroznije, a moguća je i njihova deformacija. Značajna je i njegova uloga u čuvanju srca i krvnih žila s obzirom na to da on štiti osjetljivi endotel (stijenku) krvnih žila.

OVDJE saznajte gdje možete pronaći najbolji kalcij

Enzymedica_vit D_3

Od svih navedenih stanja do kojih može doći zbog nedostatka vitamina D najveći je njegov utjecaj na imunitet. Sve zimske viroze i gripa nastaju zbog nedostatka sunčanih dana, stoga je svakako preporuka izaći na sunce ako ga ima ili uzimati vitamin D.

Kako i gdje nastaje vitamin D?

Izlaganjem sunčevoj svjetlosti u dubljim dijelovima kože. Kako bismo svom organizmu osigurali dovoljnu količinu vitamina D dovoljno je dva do tri puta tjedno boraviti na suncu 15-ak minuta.

Za apsorpciju vitamina D unesenog hranom iznimno su važne žučne soli, a apsorpcija je uspješnija kada se unosi s hranom koja sadrži masti.

zena more ljeto plaza

Prije nego što tijelo može iskoristiti vitamin D, naša jetra i bubrezi ga moraju “aktivirati”.

Stoga je važno osigurati svim probavnim organima njihovo nesmetano funkcioniranje. Probava masti je tu od najvećeg značaja, a probavni enzimi omogućuju nesmetano odvijanje svih probavnih procesa.

U slučaju da se probava masti odvija otežano, izlažemo se i riziku nedostatka vitamina D. Kako bismo to prevenirali bilo bi mudro posegnuti za suplementacijom enzima.

Tekst omogućio: Enzymedica – vodeći svjetski proizvođač enzimske suplementacije dostupne i na našem tržištu

Facebook Like Button