Zbirka ogleda i eseja Alfreda F. Krupe „Tekstovi”

„Zbirka ogleda i eseja Alfreda F. Krupe „Tekstovi / Texts (1994. – 2017.)“ prvo je djelo u Hrvatskoj, nakon točno 50 godina u kojem jedan slikar, na istodobno stručan i svima razumljiv način, svjedoči o svojim slikarskim iskustvima u medijima akvarela i tuša.

Prethodno takvo djelo, „Pristup likovnom djelu“ Matka Peića iz 1968., koje zahvaća sve grane klasičnog slikarstva i kiparstva, doživjelo je petnajstak izdanja, te i danas predstavlja nezaobilazan priručnik za sve koji žele osnovnu informaciju o pojedinim slikarskim i kiparskim tehnikama i materijalima.

Knjiga Alfreda F. Krupe „Tekstovi / Texts (1994. – 2017.)“ u tom je smislu manje pretenciozna, jer se izabrani tekstovi odnose samo na autorova iskustva u „vodenim“ slikarskim tehnikama, ali je – u tematski izabranom području – mnogo detaljnija i stoga korisna kako slikarima koji se počinju ozbiljnije baviti navedenim tehnikama, tako i najširoj javnosti, kojoj omogućuje rijedak uvid u način na koji sam umjetnik, tj. slikar stvara i doživljava vlastito djelo.

krupa-1Krupini autentični diskursi živi su i elokventni, te stoga na konstruktivan način skidaju koprene mistifikacija koje i danas često prate promišljanja o nastanku likovnoga djela, te je možda upravo to glavna vrijednost ove zbirke, koja će vrlo vjerojatno – jer su svi tekstovi otisnuti i na hrvatskom i na engleskom – kao i autorova monografija iz 2014., doživjeti značajnu međunarodnu recepciju“ – ovim riječima se povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Ante Vranković osvnuo na najnoviju knjigu akademskog slikara Alfreda F. Krupe pod nazivom „Tekstovi (1994.-2017.“) tj. „Texts (1994-2017)“ koja je objavljen početkom kolovoza.

Radi se o odabiru umjetnikovih zabilješki, komentara i članaka pisanih u razdoblju od 1994 do 2017 godine, a u svezi praktičnih aspekata i primjene vodenih slikarskih i crtačkih tehnika, te njihove dublje i originalne interpretacije s pozicije europskog akademski školovanog umjetnika (New Ink Art slikarski pokret) a kroz prizmu najnovijih znanstvenih teorija s područja teoretske fizike.

Svi uključeni materijali već su objavljeni u tiskanom obliku ili na online portalima i magazinima, te/ili korišteni u nastavnom procesu (Crtanje i slikanje, Teorija oblikovanja) kao i zasebnim predavanjima (Izrazi u slikarskim materijalima) i prethodno su dobili svoju potvrdu stručne i druge javnosti.

Svi tekstovi sadrže i hrvatski izvornik, te ilustracije – umjetničke radove autora ove knjige (fotografija: Danko Fajt, Matea Štedul i drugi: A.Fakić, Z.Gerber, I.Milek, I.Kolić, A.Kirsch, A.F.Krupa) namijenjene širokom čitateljstvu, od početnika, studenata do istrazivača finijih aspekata umjetničke misli (Teorija umjetnosti).

„Tekstovi“ imaju 86 stranica i 54 ilustracije/fotografije.

Fotografija D. Fajta na naslovnici knjige nalazi se u zbirci Njemačke fototeke (Deutsche Fotothek) u Dresdenu. Knjiga je objavljena u mekom uvezu (ISBN: 9780464989158) i s tvrdim uvezom s omotom (ISBN: 9780464978299) i preporučeni je naslov Hrvatskog društva likovnih umjetnika-Zagreb.

Ova najnovija knjiga Alfreda F. Krupa koja je po svojoj formi istovremeno i akademska knjiga/udžbenik, praktični priručnik i monografija tijekom kolovoza našla se u svjetskoj tj. globalnoj distribuciji.

Tako je prihvaćena i nalazi se u ponudi većine velikih globalnih online knjižara, nacionalnih lanaca knjižara, sveučilišnih knjižara, i tisuće neovisnih knjižara na 6 kontinenata, od Koreje, N. Zelanda, Australije, Švedske, Njemačke, Urugvaja, Finske, Estonije, Singapura, Argentine, Norveške, Nizozemske, Italije, Južnoafričke Republike , Kanade do SAD-a gdje je u ponudi u svim saveznim državama.

Među najpopularnijim naslovima na Booko.info za Novi Zeland, SAD, Kanadu, V. Britaniju, Finsku i Francusku (kolovoz 2018.)

Monografija „Alfred Freddy Krupa“ (ITG-Zagreb, 2014.) polučila je izniman uspjeh sa rasprodanom cjelokupnom inicijalnom nakladom i prisutna je u većini hrvatskih knjižnica kao i u knjižnicama niza svjetskih muzeja i galerija. I danas je u ponudi hrvatskih online knjižara.

Za potpuni popis mjesta gdje se mogu nabaviti „Tekstovi“ i za sve druge informacije o knjizi: https://www.facebook.com/afkrupa/

Facebook Like Button