Žene u islamskom svijetu

Naučite običaje i pravila ponašanja pojedine zemlje prije nego što ih posjetite.

Zasigurno ste barem jednom u životu poželjeli otići u Tursku, Egipat, Maroko ili Indoneziju. To su samo neke od mnogih divnih, pretežno islamskih zemalja u kojima vrijede određena pravila ponašanja. Imajte na umu  da su islamske zemlje vrlo tradicionalne i “stroge” te da te zemlje posjećuju i  mnogi muslimani  u sklopu svojih duhovnih putovanja – hodočašća.

Ako ste žena i putujete u Maroko, pripremite se na puno ‘muškog nabacivanja’. Marokancima je sasvim uobičajeno prići i pozvati ženu na sastanak bez da je pitaju kako se zove. Možete ih odbiti deset puta zaredom, oni neće odustati i pitati će iznova. Zato, naoružajte se strpljenjem!

U Jemenu prekriveni dekolte, majice s rukavićima i ništa iznad koljena, osnovno  je pravilo koje morate znati prije nego krenete slagati svoju odjeću u kofere.  No ipak se dobro raspitajte jer na nekim mjestima žene moraju biti pokrivene od glave do pete i nositi burke, kao što je slučaj s Afganistanom ili Pakistanom.

Zemlje koje žive od turizma, poput Turske ili Egipta, dozvoljavaju i slobodnije odijevanje. Izbjegavajte majice sa spolnim, vjerskim ili političkim temama, a klasična poslovna odjeća uvijek će biti dobar odabir ukoliko niste sigurni što biste trebali odjenuti.

Bez marame žene ne mogu nigdje ući ni u Siriji, a u nekim arapskim zemljama turistima uopće nije dozvoljeno posjetiti lokalna svetišta. Prekrivanje glave nužno je i u nekim pravoslavnim crkvama poput armenske, a duge nogavice neophodne su i na indijskim svetim mjestima, što turisti zbog visokih temperatura često zaboravljaju.

Egipćanima, s druge strane, ne smetaju gole noge, nego tabani, pa čak i kada su u cipelama. Ako ste žena – izbjegavajte i kontakt  „oči u oči“. Poželjno je suzdržati se i od držanja za ruke s vlastitim suprugom, jer fizički i javan kontakt između žena i muškaraca ovdje može prouzročiti brojne probleme.  Neke zemlje čak propisuju da žene i muškarci idu odvojenim stranama ulice.

Pripazite gdje usmjerujete leću svojeg fotoaparata. Fotografiranje bez prethodnog dopuštenja osobe nepoželjno je i kosi se s pravilima lijepog ponašanja.

Pripremila: Linda Draškić Perak; Dhoxax / Shutterstock.com (žene na ulici)

Facebook Like Button