Zipline – adrenalin u ptičjoj perspektivi

Ako ste već isprobali poznate “podizače adrenalina” poput slobodnog penjanja, ice climbinga, base jumpinga (o bungee jumpingu kao dozi adrenalina da i ne govorimo), zmajarenja, paraglidinga…, a želja za adrenalinskom zabavom Vas još nije minula, predlažemo avanturu koja će Vas doslovno vinuti u visine i pružiti novu dozu uzbuđenja. Jeste li čuli za zipline?

Predstavimo na početku o čemu je riječ. Zipline je spuštanje niz čeličnu žicu različitih duljina i nagiba pomoću opreme koja je identična onoj koju koriste profesionalni penjači i HGSS-ovci (Hrvatska gorska služba spašavanja). Ubraja se u ekstremne sportove jer, kao i ostali, ovisi o pravilima i zakonitostima prirode, kojih se morate pridržavati. Upravo borba s vlastitim granicama i mogućnostima, a u skladu sa zakonima fizike, omogućava širok raspon otkrivanja novih dimenzija prirode.

zipline-1

Pogled u prošlost

Počeci ziplinea sežu daleko u prošlost i njegova je primjena, puno prije nego što je postao sport, proizašla iz potrebe svladavanja prirodnih prepreka. Tako se čelična žica koristila kao transportno sredstvo u planinskim zemljama. U Kini, primjerice, žica je služila kao most preko rijeke, u australskim divljinama zipline se primjenjivao za dostavu hrane i alata radnicima koji su radili u teško dostupnim područjima, a koristili su ga i vojnici u brojnim akcijama…

Koncept ziplinea

Danas je zipline dostupan kao adrenalinska zabava koja Vam ujedno pruža i jedinstvenu perspektivu i uživanje u prirodi. Predivan kanjon Cetine kraj Omiša, kao i Pazinska jama u Pazinu, mjesta su koja će Vam u Hrvatskoj donijeti nova uzbuđenja i uživanje u pogledu na prirodne ljepote i netaknutu prirodu, od kojih zastaje dah.

zipline

A kako sve funkcionira? Cijeli koncept osmišljen je i realiziran do najsitnijih detalja, a vode ga iskusni stručnjaci s bogatim znanjem i iskustvom. Ako u ziplineu odlučite sudjelovati kao dio grupe, prije početka avanture grupa odlazi do poligona za obuku, gdje svaki sudionik dobiva potrebnu opremu. Na dvjema kratkim čeličnim žicama (dužine cca 25 metara) vodiči demonstriraju kako se ponašati i ono što je najvažnije, kako kočiti. Prije svake čelične žice jedan od vodiča demonstrira spuštanje i daje potrebne upute. Zipline u kanjonu Cetine, primjerice, za avanturu nudi čak osam čeličnih žica, od kojih najdulja iznosi čak 700 metara, a svih osam ukupne su duljine 2100 metara. I sve to na visini od 150 metara!!! Sam spust traje oko tri sata. S Vama je neprestano jedan od vodiča, a same žice su izvedene tako da mogu podnijeti terete i od nekoliko tona bez ikakve opasnosti od pucanja. S obzirom da iza svega stoje vrhunski znalci, raspored žica, njihova duljina, nagibi i lokaliteti definirani su sukladno svim pravilima.

Zipline u srcu Istre, u Pazinskoj jami, avanturu dijeli u dva dijela. Prva je linija dužine 220 metra i omogućuje postizanje brzine do 65 km/h te se za desetak sekundi nađete s druge strane Pazinske jame gdje Vas očekuje druga, nešto duža linija (280 metara), koja je ujedno i sporija, što pruža dovoljno vremena za uživanje u grandioznom ponoru i pogledu na srednjovjekovni kaštel na njegovim liticama.
Važno je istaknuti da svu potrebnu opremu dobivate na lokaciji (čak i mali ruksak u koji možete pohraniti osobne stvari), a sa sobom je poželjno ponijeti praktičnu i “lakšu” odjeću te čvršću obuću i vodu. Naravno, znamo da se u ovakvu avanturu nećete uputiti bez kamere, fotoaparata, mobitela…, no ipak podsjećamo i na to.

zipline-3

Zipline u inozemstvu

Ako pak poželite “visjeti” iznad prirodnih ljepota izvan Hrvatske, pogledajmo što se nudi u okruženju. Najveći europski zipline nalazi se u Italiji. Ako se odlučite posjetiti San Vigilio di Marebbe, očekuje Vas avantura kroz zelenu oazu Dolomita, na čeličnoj žici postavljenoj na 100 metara visine i uživanje u pogledu na netaknutu prirodu koji oduzima dah. I susjedna Slovenija nudi zipline avanturu u avanturističkom parku Geoss, a u Austriji i Njemačkoj možete odabrati zipline na nekoliko lokacija.

Zipline ture postaju sve popularnije aktivnosti za odmor, mogu se naći u avanturističkim kampovima, adrenalinskim parkovima ili razvijenim turističkim naseljima, gdje zipline može biti samostalan element ili dio adrenalinskih parkova sa širokom ponudom. Od egzotičnih svjetskih destinacija svakako izdvajamo džungle Kostarike i Nikaragve u kojima zipline avanture poprimaju novu dimenziju.

I baš kad pomislite da ćete ziplineom koji omogućava pogled iz ptičje perspektive doseći vrhunac adrenalina, bacamo Vam “bubu u uho” jer su ovisnici o adrenalinu smislili novi izazov i pomaknuli granice smjestivši zipline – ispod zemlje.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay, Rick Rowland

Facebook Like Button