Znate li da je Degu sjajan kućni ljubimac – saznajte zašto

Znate li da je Degu idealan i inteligentni kućni ljubimac.
Želite imati privrženog kućnog ljubimca a niste sigurni što bi ste zapravo htjeli? Želte mačku ili psa, uobičajene kućne ljubimce? Možda zmiju ili pauka?

Ili ste se možda odlučili za kućnog ljubimca imati biće iz područja glodavca ili malih sisavaca? Ako jeste, možda imamo pravo rješenje za vas.

OVDJE saznajte kako očistiti stan ili kuću od dlaka kućnih ljubimaca: 7 savjeta za čišćenje

Jako prijateljske i pitome male životinje, pod imenom degu, budne su tijekom cijelog dana i uvijek će potrčati do vas kako bi vas pozdravile i igrale se s vama, odnosno vi s njima :)

Tko je degu i može li biti kućni ljubimac

Degu ili pustinjska vjeverica spada u red dvojezupaca te predstavlja malog sisavca koji dolazi iz Čilea. U Sjevernoj Americi i Europi, služili su se ovim prekrasnim deguima kao životinjama za ispitivanja lijekova za dijabetes, a tek sredinom 20. stoljeća mogli su se pronaći u domovima, gdje su imali funkciju kućnog ljubimca.

Iako danas jako malo ljudi zna da taj sisavac uopće postoji ili imaju slab pristup informacija o njemu, mi smo prikupili nekoliko zanimljivih podataka i možda će vam baš one pomoći da u svoj dom dovedete ovu prekrasnu malu životinju.

Kako Degu izgleda?

Degu po svom obliku tijela sliči mišu, teži od 150 do 200 grama i ima veću glave od običnog miša te zašiljenu preslatku njušku. Cijelo tijelo im je prekriveno gustim krznom, a rep mu je gol s “bušenim” krznom na vrhu. Na svojim malim nožicama degui imaju četiri prsta s oštrim noktima te kao i drugi glodavci, imaju velike sjekutiće koji stalno rastu. Degui često žive od 5 do 8 godina.

degu_2

Ponašanje degua

Degui su jako društveni i ne bi ih se trebalo često ostavljati same, jer često mogu postati depresivni i nažalost zbog toga agresivni. Degue koje ostavite često i dugo same u kući, obično su krhkog zdravlja i žive kraće.

No, ako uzmete dvoje ili više degua, u kratkom vremenu će se jedan za drugog vezati te će postati nerazdvojni. Tada, neće biti potrebe da ste stalno oko i kod njih jer će imati svoju vlastitu zabavu i društvo.

Ove energični, sportski, živahni sisavci uživaju u penjanju i skakanju. Često komuniciraju glasno i govor tijela im je zaista jak. Neke od znakova koji će vam pomoći u prepoznavanju njegovog ponašanja, pročitajte u nastavku.

Mahanje repom – znak je da su uzbuđeni. Često ovakvo ponašanje možete vidjeti kod parenja.
Jezoviti zvukovi – znak je kad se osjećaju ugroženi ili su uznemireni.
Vriskovi – znak da je degu ozlijeđen ili vrlo uzrujan.
Režanje – znači moguće agresivno ponašanje.
Cvrkutavi zvuci – znak da komuniciraju jedan između drugog.
Cvokotanje zubima – znak da mu je nelagodno ili da je tužan.

Kako postupati s kućnim ljubimcem deguom

Pitomog degua možete držati u svojim rukama. No, kad ga držite, neka su vam dlanovi što više skupljeni kako vam ne bi iskočio van, ali opet ne previše zatvoreni kako se degu ne bi osjećao ugroženim.
Nikad ga ne držite u rukama protiv njegove volje. Degu ima jaku intuiciju i može osjetiti strah i tada vas može ugristi ili izgrebati, što bi moglo slomiti povjerenje između vas.

Degui su jako pametne i inteligentne životinje, imaju odlično pamćenje i točno znaju tko ih je i na koji način tretirao. Najbolje je pustiti ih da vam oni sami priđu, a često će, kad osjete sigurnost i ljubav, blaženo sjediti na vašoj ruci ili će spavati na vašem ramenu.

degu_4

ZAPAMTITE! Degui imaju jako osjetljiv rep. Nikada degua nemojte primiti za rep, jer mu rep može otpasti, odnosno sam će ga odbaciti nakon toga. Nakon toga, ne samo da će degu biti žalostan i u jakoj boli, već sam rep nikada više neće narasti.

Smještaj degua u domu

Ako želite imati degua, morate mu osigurati malo veći kavez, koji će biti metalan s metalnim dnom. Razlog je taj što oni imaju vrlo jake zube te mogu pregristi plastiku u vrlo kratkom roku.

Unutar kaveza im osigurajte malu dekicu (jer se vole pokrivati), puno grana i “polica”, kako bi se mogli penjati po njima.

Nikako im ne stavljajte metalne prečke jer mogu dobiti upalu kože na stopalima.

S obzirom na to da su jako živahne životinjice, jako vole kolut za trčanje kako bi se mogli zabavljati tijekom dana.
Redovito ih puštajte iz kaveza, jer će se lako naviknuti na okolinu u kojoj se nalaze. Često se vole skrivati iza ormara ili ispod kreveta, ali najviše vole izležavanje ispod radijatora ili nekih drugih toplih mjesta :)

Hrana za kućne ljubimce degue

Ako ste u mogućnosti nabaviti hranu namijenjeu baš njima, to će biti odličan izbor. Ako niste u mogućnosti, možete ih hraniti hranom za zamorce.

Prije nego što kupite hranu, pazite da nemaju velike količine šećera, masti, voća ili melasa. Vole jesti i povrće, a jednom do dva puta tjedno im možete ponuditi i malo kukuruza.

Degui su skloni dijabetesu, stoga trebate jako dobro paziti na hranu koju im dajete (kruške, grožđe, orašasti plodovi, suho voće), radi većeg udjela šećera. Morate paziti i na hranu koja je previše bogata kalcijem jer im to jako može naštetiti (to uključuje špinat, repu, zelje..)
Najbolje povrće s kojim možete hraniti degua je brokula, salata, peršin, celer, mrkva, tikvice, radič, krastavci. Možete im dati i slatki krumpir (kuhani) ali ne više od dva puta tjedno.

degu_1

Zdravlje vašeg kućnog ljubimca degua

Degua nikad ne perite, jer voda može naštetiti i krznu i koži. Uvijek imajte spremnu posudicu s pijeskom za činčile, u kojem će se oni sami moći “okupati”, odnosno očistiti.

Ako na deguu primijetite da mu se smanjila težina, ima poteškoća kod nužde ili ima zamućene oči, obavezno morate posjetiti veterinara.

Degu je najzdraviji ako se kreće brzo i hitro, ako je aktivan je, ima dobar apetit, ako je znatiželjan, ima gusto krzno i bistre oči te nema poteškoće s disanjem i nikakve vidljive promjene na tijelu.

Razmnožavanje degua

Najbolji period za paranje degua je početak zime, kako bi svoje mladunce donijeli na svijet početkom proljeća. Nakon 90-tak dana, nakon parenja, degu može izleći do 6 mladunaca koji su nakon okota prekriveni krznom, imaju sve zube, otvorene oči, te nakon samo 5 tjedana postanu potpuno samostalni.

Jeste li ste spremni na degua?

Ovaj zahtjevan mali kućni ljubimac ipak nije za svakoga, stoga prije nego što se odlučite za njega dobro razmislite možete li mu pružiti svu pažnju koju on očekuje.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button