Lignje na dubrovački

Otkrivamo vam tradicionalan recept kako Dubrovčani pripremaju jadranske lignje. Vjerujte za prste polizati :)

Sastojci za recept:

1 kg jadranskih liganja
0,5 kg krumpira
5 dkg kapara
2-4 režnja češnjaka
1 dcl maslinovog ulja/hladno prešanog/
Krupna sol,papar,peršin,malo vina bijelog

Priprema recepta
Očistite lignju tako da joj odstranite utrobu i rožnatu čeljust, vrhove krakova i hrskavicu duž kičme. Glavu i krakove, ako je lignja veća, sasijecite na manje komade, a ako je malena ostavite tako u komadu. tijelo lignje sasijecite na kolutiće ili ako je mala lignja ostavite u komadu.

Ulje stavte na hladnu tavicu te odmah dodajte lignje i pustite da se ulje lagano zagrijava. Lignje posolite s krupnom soli i pustite da se tako pirja/šufiga/ na laganoj vatri od 15 do 20 minuta. Povremeno lagano protresite tavu s lignjama.

U međuvremenu, dok se lignje pirjaju, ogulite krumpir i sasijecite ga na tanke ploške. Krumpir stavite peći ili na drugu tavu ili u pećnicu sve dok ne omekša i dobije zlatno žutu hrskavu koricu. Samo ga lagano posolite.

Tada u tavu u kojoj su se pekle lignje dodamo krumpir, malo vina da se napravi umak od karmeliziranog pečenja u tavi, kapare, peršin i papar.

Preporučljivio je servirati u tavici u kojoj se jelo pripremalo i tako iznesti na stol pred goste.

Lignja

Spada u glavonošce i posjeduje žlijezdu kao i svi glavonošci, koja izlučuje crno-smeđu tekućinu /sepiju/. Ta joj tekućina pomaže kada je neprijatelj napadne te se tako ima vremena sakriti i pobjeći. Boja joj je od nježno ružičaste do tamno ljubičaste. U Jadranskom moru naraste i do 40 cm, gdje obitava i na dubinama od 400 metara.

Dobar tek!

Autorica: Višnja Dobrić Čihoratić