Rožata

Odličan recept i neodoljiv desert.

Rozata ili rožata, naziv ovisi o dijelu Dalmacije gdje se priprema, a jedan je od najpopularnijih deserata. Donosimo vam recept za rožatu koji se priprema na otoku Korčuli.

Recept za rožatu

Sastojci za cca 4 osobe
sastav:
4 jaja
30 dkg šećera
0,5 l mlijeka
0,03 likera od ruža ili ruma
1 vanilin šećer
Višnje iz kompota za ukras

Priprema:

Pola količine šećera odvojimo i karmeliziramo s 1 žličicom vode.
Kada šećer dobije boju karamele izlijemo ga i rasporedimo po dnu posudica za kalup.
U drugoj posudi izmutimo jaja sa ostatkom šećera, dok ne dobijemo gustu glatku masu
u koju dodamo mlijeko i vanilin šećer.
Tada tu smjesu kroz gusto sito ulijemo u kalupe za rožatu kako ne bi bilo mjehurića u njoj.
Kalupi moraju biti vrhom puni jer će se smjesa kod pečenja znatno stisnuti.
Pećnicu ugrijemo na 150 c /na zrak/ ili 170 c običnu pećnicu i rožatu pečemo oko 1,30 h
U posudu za pečenje nalijemo vodu do polovice kalupa te tako stavimo u pećnicu peći.
Kada je gotovo rožatu treba ohladiti u kalupima na sobnoj temperaturi te onda staviti u hladnjak.
Prilikom serviranja kalup se poklopi s tanjurom i rožatu treba okrenuti na tanjur.
Ukrasiti s višnjama i malo njihovog sirupa.

Dobar tek!
Pripremila Višnja Dobrić Čihoratić