2020. godina u Beču u znaku Beethovena

U austrijskoj metropoli predstavljene su aktivnosti za nadolazeću 250. obljetnicu Beethovenova rođenja.

Glazbeni genij Ludwig van Beethoven, čija se 250. obljetnica rođenja obilježava 2020. godine, neraskidivo je povezan s glavnim gradom Austrije.

Naime, iako je rođen u njemačkom gradu Bonnu, većinu je života proveo u austrijskoj metropoli u koju se doselio u dobi od 22 godine, a ondje je naposljetku i ostao sve do svoje smrti 1827.

Većina njegovih skladbi nastala je i praizvedena upravo u Beču, stoga ne čudi činjenica da grad obiluje spomenicima i znamenitostima koji veličaju slavnoga kompozitora.
Tako je, na primjer, 2017. godine otvoren poseban muzej Ludwiga van Beethovena koji daje sveobuhvatan uvid u život i djelo jedne od najistaknutijih ličnosti bečke klasike.

bec-beethoven

Uz prigodne zvuke „Ode radosti” u ponedjeljak, 16. prosinca 2019., održano je službeno otvorenje Beethovenove godine u zgradi bečke gradske vijećnice.
Već 19. prosinca 2019. u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici slijedi otvorenje izložbe s njegovim originalnim pismima i manuskriptima, među kojima se mogu pronaći dijelovi iz Devete, po mnogima najljepše simfonije na svijetu.

Ludwig van Beethoven viennaU čast ovog velikana austrijska će metropola tijekom cijele godine održavati brojne aktivnosti pod geslom „Beethoven pripada svima”.

U brojnim bečkim muzejima poput Mozartove kuće, Muzeja povijesti umjetnosti, Leopoldova muzeja i Kuće glazbe posjetitelji će moći razgledati posebne izložbe posvećene velikome skladatelju, dok će se diljem grada održavati brojni prigodni koncerti i operne izvedbe. Službeni završetak Beethovenove godine obilježit će se 16. prosinca 2020.

Ludwig van Beethoven muzej vostanih figura

No austrijski glavni grad danas ne prednjači samo na području klasične glazbe, već inspirira i glazbene talente današnjice. Tako u Beču, primjerice, glazbu snima holivudski skladatelj filmske glazbe Hans Zimmer, a bečkim glazbenim softverom „Vienna Symphonic Library” koristi se legenda jazza Herbie Hancock. Beč stoga s pravom možemo nazvati prijestolnicom glazbe.

Saznajte više informacija o manifestacijama povodom Beethovenove godine 2020.

Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotografije)