7 najzdravijih sportova za jednog rekreativca

Sport nam pomaže izgraditi natjecateljski duh, a uči nas i kako poštivati protivnika. Također može biti izuzetno zdrav za ljudsko tijelo te nam pomoći da održimo dugoročnu vitalnost, pod uvjetom da ga kombiniramo s nutritivno bogatom prehranom.

Nema boljeg načina izbacivanja stresa iz sebe od bavljenja sportom, koji puno pomaže i pri kontroli tjelesne težine. Prakticiranjem sporta radimo na vlastitoj muskulaturi, kao i na plućnim kapacitetima, a poboljšava i naše držanje te olakšava održavanje ravnoteže.

Svaki sport nam pomaže da živimo zdravije, no definitivno postoje oni koji aktiviraju više mišićnih skupina od drugih te imaju perfektan dugoročni utjecaj na ljudski organizam.

Zato izdvajamo sedam sportova koji se smatraju najzdravijima za jednog rekreativca. Od takvih sportskih aktivnosti ćete imati koristi čim savladate njihove osnovne pokrete.

plivanje bazen

<6>Plivanje

Prema svim istraživanjima plivanje je vrlo visoko na listi najzdravijih sportova. Dok plivate u vodi nemogući su nagli pokreti i mala je šansa da će se dogoditi teška ozljeda, a pritom rade mišići gotovo cijelog tijela.

Rekreativno plivanje izgrađuje mišiće i može na impresivan način oblikovati tijelo, dok vam također povećava plućne kapacitete i efikasnije troši kalorije od većine ostalih sportova.

veslanje kanu sport

Veslanje

Ako vam je cilj mršavljenje, veslanje je jednako efikasno kao i plivanje, jer potrošnja kalorija je ogromna, a vaša mišićna masa ostat će netaknuta.

Kod veslanja je dobro da zapravo nikad ne morate izaći na jezero i mučiti se s održavanjem ravnoteže na vodi, što je najveći izazov ovog sporta. Sve već imate na ergometru kojeg možete naći u teretani ili ga kupiti i koristiti u svom domu. Na njemu ćete moći izvoditi sve veslačke pokrete, one pri kojima snažno rade vaše noge, stražnjica, leđa, trbušnjaci i prsni mišići.

tenis reket

Tenis

Većina nas tenis vidi tek kao još jedan sport za online klađenje i baš na njemu brojni kladitelji u Hrvatskoj pokušavaju iskoristiti svoj bonus dobrodošlice, prognozirajući ishod mečeva.

No, iako igre na sreću mogu biti vrlo dobra antistres terapija, istina je da tenis postaje puno zdraviji ako uzmete reket u ruke, umjesto da akciju prepuštate profesionalcima.

Ovaj sport poslužit će pri toniranju mišića, ali i unaprijediti koordinaciju pokreta te pomoći da bolje kontrolirate svoju snagu. Uz sve to, sjajno pogođen udarac također izaziva veliko zadovoljstvo i diže vjeru u vlastite sposobnosti, što puno kasnije znači u svakoj sferi života.

Squash skvos sport

Skvoš

Ako želite dobro se oznojiti i igrati sport koji vas dovodi na sam rub vaših snaga, onda je definitivno skvoš jedan od najboljih izbora. Radi se o sportu koji bi se mogao opisati kao tenis u kojem je cilj napucati lopticu u zid, na način da protivnik ne uspije doći na red za svoj udarac.

Pritom dolazi do ogromne potrošnje kalorija, a vježbate i koordinaciju pokreta te unaprjeđujete svoju fleksibilnost i izdržljivost. Uz sve to, skvoš će vas naučiti taktičkom razmišljanju i brzom donošenju odluka, vještinama koje mnogo pomažu jednom kad se nađete na svom radnom mjestu.

skijasko trcanje na snijegu sport

Skijaško trčanje

Za razliku od alpskog skijanja, pri kojem izvodite pokrete koji mogu biti problem za jednog rekreativca s nedovoljno izgrađenom muskulaturom, skijaško trčanje perfektno je za svakog tko želi raditi na svom tijelu, bez straha od teških ozljeda.

Radi se o još jednom sportu pri kojem rade svi mišići dok se probijate snježnim stazama, pogotovo ako koristite slobodni stil kretanja. Potrošnja kalorija je velika, a na svom je vrhuncu dok pokušavate svladati uspon, što je i najveći izazov na koji ćete naići na vašim skijama.

biciklizam zene voze bicikl sport

Biciklizam

Ako već imate ozljedu povezanu s donjim dijelom leđa ili nekom drugom mišićnom skupinom gornjeg dijela tijela, biciklizam je sport koji bi vam mogao pomoći da ostanete u formi.

Vaša fizička izdržljivost značajno će se poboljšati čim se odlučite za jednu dužu rutu na svom biciklu, uz popriličnu potrošnju kalorija za svakih desetak prijeđenih kilometara.

Biciklizam poboljšava vaš kardiovaskularni sustav, a iako je vožnja nizbrdo biciklom najlakša aktivnost od ovdje navedenih, jednom kad se na dva kotača pokušate uspeti uz planinu shvatit ćete koliko zahtjevan može biti ovaj sport.

trcanje jogging

Trčanje

Za izbacivanje stresa i rad na vlastitoj izdržljivosti odlično je i rekreativno trčanje, pogotovo ako to radite u razumnoj količini i na nježnijoj podlozi od asfalta.

Trčanje jača kosti, zglobove i mišiće, dok usput popravlja vaše plućne i srčane kapacitete. Istraživanja su pokazala da se prilikom džoginga ispušta hormon endorfin koji popravlja raspoloženje, a s obzirom na to da se sve više rekreativaca bavi trčanjem i uživa u grupnom džogiranju pa i međusobnom natjecanju, ova aktivnost može obogatiti i vaš društveni život…

Facebook Like Button