Alexandre Couillon otočni kuhar koji je podigao velike valove

Alexandre Couillon je 1999. godine imao samo dvadeset i dvije godina kada je sa svojom suprugom, Céline, otvorio restoran La Marine na otoku Noirmoutier, smještenom u francuskom dijelu Atlantika. Danas je taj restoran nagrađen s dvije Michelin zvjezdice, te je jedan od najboljih u Francuskoj, a njegov mladi kuhar se nalazi u društvu kuhara kojima pripada budućnost francuske kuhinje.

U svijetu imena nekih restorana znaju biti potpuno besmislena. Ne može se zamisliti što je bilo vlasnicima kada su davali imena svojim objektima. Postoje i restorani kojima ime savršeno otkriva filozofiju vlasnika. Restoran La Marine je jedan od takvih. Smješten je u zapadnom dijelu francuske obale, na prekrasnom rtu na otoku Noirmoutier, okružen Atlantikom, a sa stolova se pruža neometan pogled na obližnju luku i ocean.

Ovaj mali, ali neobično lijep restoran, ne privlači samo svojom idiličnom lokacijom. U njemu možete uživati u radu i delicijama jednog od novi ambasadora francuske visoke kuhinje. Alexandre Couillon, učio je kod velikana kao što su Michel Guérard i Thierry Marx, a otvorio je svoj restoran sa samo 22. godine. Svojim radom i umijećem je zaslužio Michelin zvjezdicu prije tridesete godine svog života. 2013. godine dobio je svoju drugu zvjezdicu.

Alexandre CouillonPriznat kao zvijezda u usponu francuske kuhinje, konačno je dostigao status vrhunskog kuhara. U suradnji sa svojim odanim timom, Couillon smišlja novi moderan pristup tradicionalnoj kuhinji utemeljen na plodovima koje more i prirodno okruženje otoka mogu ponuditi a to su uglavnom ukusna riba i plodovi mora.

Tako se u jelovniku gostima nudi ono što sami naziv i obećava bila to kajgana s ježincem, grdobina s bijelim šparogama s umakom od dimljene jegulje, bakalar u umaku od svježeg kozjeg sira s tikvicama i dinjom. Ovo je samo nekoliko morskih delicija koje izlaze iz kuhinje Alexandrea Couillona. Dnevni jelovnik se uvijek prilagođava svježem ulovu, a ovaj izniman kuhar nabavlja ih u obližnjoj lučkoj ribarnici.

Mnogo truda i pozornosti posvećuje se svakom jelu kako bi se stvorilo remek djelo okusa i boja koje su u kontrastu s crno-bijelim dekorom restorana, savršeno uparenih s lokalnim vinima pokrajine Vendée. Couillonova žena Céline, menadžerica restorana, svojim trudom i nadasve prijateljskim i uljudnim načinom ophođenja s gostima pruža skladano i ujedno obiteljsko okruženje.

Svi nabrojani elementi i činjenice razlog su za posjet La Marine restoranu, koji nudi ugodnu promjenu od katkada pretjerano ekskluzivne francuske visoke kuhinje. Bez obzira na to gosti neće primijetiti nikakav kompromis i dobiti će najvišu razinu kvalitete i savršenosti okusa. “Kuhanje je moj oblik umjetnosti.”, naglašava Alexandre Couillon. “S tom umjetnošću mogu sam stvoriti lijepe stvari.”

U lipnju 2016. Alexandre Couillon će pokazati svoje moderne kulinarske specijalitete u Salzburgu kao gost kuhar u restoranu Ikarus u Hangaru-7.

Uz dopuštenje: Hangar-7
Fotografije: Helge Kirchberger

Facebook Like Button