Praktična filozofija kuhanja velikog Kostowa

Što zasigurno znamo? Što je sreća? Što je ljepota? Do koje mjere je kultura dio ljudske prirode? Sa svojim stupnjem filozofije, veliki znalac u kulinarstvu Christopher Kostow bi zasigurno mogao odgovoriti na neka od ovih pitanja. Što je važnije, Kostow se odlučio u potpunosti posvetiti kulinarstvu doline Napa u Kaliforniji i tako je dao svojoj kuhinji jedinstvenu formu jasnoće.

S diplomom iz filozofije i bez ustaljenih obuka za kuhara, Christopher Kostow nije tipični glavni kuhar. Možda je zato uspio sagledati dolinu Napa iz dublje i šire perspektive. Kostow je izgradio snažnu poveznicu sa svojim okruženjem i postao je duboko ukorijenjen u regiji, kako na osobnoj tako i na kulinarskoj razini. Iako je u startu imao razvijenu strast za hranom u početku se nije odlučio za karijeru iznad štednjaka. Tek po završetku filozofskog studija na Hamilton Collegeu u New Yorku odlučio je kako će njegova budućnost izgledati.

Vrijeme je bilo savršeno, tek što se Kostow odlučio započeti svoju gurmansku karijeru, Trey Foshee, koji je upravo bio proglašen najboljim novim kuharom od strane “Food&Wine” magazina, postao je zainteresiran za njega. Nakon par mjeseci rada kod Georgesa u San Diegu, Foshee je ponudio Kostowu, koji je u to vrijeme imao tek 22 godine, priliku da kreira vlastitu kuhinju.

Kostow je proveo tri godine uzdižući se po hijerarhiji prije dolaska u Francusku, gdje je nagrađeni restoran s Michelinovom zvjezdicom “Le Jardin des Sens” u Montpellieru, postao njegov odlučujući korak u vrhunskoj kulinarskoj karijeri.

Christopher Kostow Christopher Kostow

Po povratku u Ameriku, Kostow započinje raditi kao šef kuhinje pod vodstvom Daniela Humma u “Campton Place” restoranu smještenom u San Franciscu, a potom postaje glavni kuhar u “Chez TJ”. Nakon svega Kostow konačno odlazi u dolinu Napa gdje ne štedi vrijeme te za “The Restaurant” u Meadowoodu zavrjeđuje dvije Michelin zvjezdice i osobnu nagradu “Best Chef Pacific” od strane James Beard zaklade. Zatim dolaze nova priznanja te 2011. godine Kostow zaslužuje tri zvjezdice od strane Michelin vodiča, postavši tako tek drugi američki kuhar, a treći najmlađi na svijetu s tim priznanjem.

Kao pravog filozofa ove nagrade utječu na njegovi odluku da dugoročno ostane u Napa dolini. Od svog dolaska on se u potpunosti posvetio životnom stilu okoline koja ga okružuje i kuhinje. Iznad svega uvijek je osjećao obvezu prema onome što ga momentalno okružuje, prema okolini u kojoj se nalazi. Svoje vještine je u cijelosti posvetio načinu života iz okruženja i svojim idealima a taj stav mu je pomogao u postizanju višestruko nagrađivane jasnoće izvođenja i predstavljanja po čemu je njegova kuhinja poznata.

U svojim kreacijama, ovaj cijenjeni kuhar prikazuje Ameriku svojim vlastitim očima i bez napora odražava jedinstvenu ljepotu i bogatstvo Nape. Njegova jela su pažljivo smišljena, osobna i u suradnji sa životnom okolinom koju neprestano cijeni i poštuje. U kombinaciji s raznim tehnikama kuhanja Kostow uspijeva stvoriti jedinstven odraz života u dolini dok ugrađuje svoj osobni stav.

Nejasno je da li Kostowa jela pružaju odgovore temeljna na životnim pitanjima no ono što je sigurno jest da je on gost u Hangar 7 restoranu te da svatko tko se u njemu nađe ima priliku tijekom listopada doživjeti njegov jedinstven kulinarski pristup suštini života u Kaliforniji.

Uz dopuštenje: Hangar-7
Fotografije: Helge Kirchberger