Alžir mediteranska zemlja sljubljena s Afrikom

Uz dobro planiranje i obilazak Alžira, posjetiti ovoj sjevernoafričkoj zemlji zaista će se itekako isplatiti.

Najveća zemlja Afrike, predivni Alžir, smjestila se na sjeveru Crnog kontinenta. Omeđena je Sredozemnim morem, Tunisom na sjeveroistoku, Libijom na istoku, Nigerom na jugoistoku, Malijem i Mauritanijom na jugozapadu, te Marokom i Zapadnom Saharom na zapadu. Prostire se na 2,38 milijuna četvornih kilometara od čega čak 90 posto teritorija otpada na najveću pustinju svijeta – Saharu.

U Alžiru živi oko 33 milijuna stanovnika, koji govore na 17 različitih jezika, a najčešće se nastanjuju uz obalu Sredozemnog mora. Ne čudi stoga što se glavni grad i njegova najveća luka  – Alžir – smjestila upravo na zapadnoj obali tog mora. Alžir je grad bogate kulture i početno odredište svakog ozbiljnijeg turista, a putnici rado posjećuju i gradove Oran te Constantine.

Alžirska kuhinja prekrasan je spoj mediteranskih i afričkih okusa. Stanovništvo i turisti uživaju u kus-kusu koji se miješa s raznim mesnim i povrtnim umacima. Popularan je kebab, razni složenci i mesne juhe, a obavezno isprobajte i kruh Tuarega (taguella) koji se spravlja na otvorenoj vatri u pustinji.

Konzumacija alkohola u Alžiru je zabranjena, iako država proizvodi svoje vino i pivo. Ipak, možete ga degustirati na nekim mjestima – poput zapadnjačkih hotela i restorana. Okrijepiti se možete i kavom, te čajem od metvice – ujedno i omiljenom napitkom svih Alžiraca.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Alžiru:
  1. Istraživanje Sahare

Sjednite na devu i istražite sve tajne pustinje Sahara. Početna stanica? Nacionalni park Tassill n’Ajjer, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Spava vam se u hotelu s milijun zvjezdica? Kampirajte pod vedrim nebom u gradu Tamanrassetu, koji se smjestio duboko u saharskoj pustinji. Obavezno posjetite i  Grand Erg Oriental ili Veliko more pješčanih dina! Riječ je o prekrasnom (i suhom) grandioznom području (600 km x 200 km) koji većim dijelom prolazi upravo ovom državom.

  1. Kazba

U glavnom alžirskom gradu svakako treba posjetiti utvrđeni stari dio grada (kazba) koji datira iz 17. stoljeća. Ovdje možete razgledati ostatke osmanskih palača, tradicionalne kuće, hamame (turske kupelji) i mnoge džamije. Centrom Alžira dominira i Makam el-Chahid – spomenik mučenicama  iz rata za alžirsku nezavisnost.

  1. Adrenalinsko iznenađenje

Ljubitelji ekstremnih aktivnosti zasigurno će posjetiti grad Constantine na sjeveroistoku zemlje. Ovaj grad iznenađuje dramatičnim klisurama u samome centru, ali i prekrasnim mostovima koji ga povezuju u jednu cjelinu. Savršena je to pozornica za bungee-jumping!

  1. Noćni provod

Turisti željni dobre zabave odlučuju se za sjeverozapadni obalni grad Oran. S obzirom da je njegov obalni pojas nastao po uzoru na francusku Nicu ne čudi što ćete ovdje pronaći niz restorana, kafića i klubova koji jamče nezaboravan provod.

  1. Pustinjska arhitektura i arheološka nalazišta

U Saharskom dijelu Alžira, točnije na visoravni M’zab istražite zapanjujuću kolekciju pustinjskih utvrda-gradova koji su stavljeni i pod zaštitu UNESCO-a.  Želite li vidjeti kako izgledaju ruševine starog rimskog grada Timgada uputite se na sjeveroistok zemlje, nedaleko Batne.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: arapski i berberski; stanovništvo govori i francuski
Religija: islam
Valuta: alžirski dinar (DZD)
Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Houari Boumediene nalazi se u neposrednoj blizini glavnog alžirskog grada.
Viza: potrebna – pribaviti je možete u Veleposlanstvu Alžirske Narodne Demokratske Republike u Zagrebu (Bosanska 26, Tel. +385 1 37 80 333)
Kada putovati: Alžir je mediteranska zemlja s vrućim ljetima i blagim zimama (termometar rijetko kad pokazuje ispod ništice, iako noću znaju biti hladne u pustinji). Putujte u proljeće i ljeto.
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju.
Smještaj: Sofitel Algiers Hamma Garden u centru glavnoga grada, a standardno dobru uslugu dobit ćete i u alžirskoj podružnici Hiltona  ili Sheratona.
Restorani: Odličan indijski curry možete pojesti u restoranu Le Taj Mahal u glavnome gradu. Lokalne poslastice nude se u restoranu Jenine, dok će se ljubitelji moderne francuske kuhinje uputiti u restoran Le Tantra.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na stalno praćenja vijesti u ovoj državi i planiranje puta isključivo putem turističkih agencija. U zemlji često vladaju nemiri, prosvjedi, a važno je spomenuti i djelovanje podružnice terorističke skupine Al-Qaeda.  Izbjegavajte putovanje zemljom u automobilu koliko god je to moguće. Žene bi trebala uvijek biti u pratnji muškaraca, te pristojno odjevene sukladno običajima jedne muslimanske zemlje. Voda se pije isključivo iz boca, a jede se samo u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Facebook Like Button