Ana Gjivoje

Ana Gjivoje, akademska je slikarica rođena u Splitu, a studirala u Italiji. Svojim kreacijama torbi donesla je savršeno osvježenje na modnu scenu. Njene torbe, BAG, BAG Recyclage i Mo BAG, poželjne su svakome tko želi biti poseban i jedinstven. Uskoro slijedi i proljetno ljetna kolekcija ovog fantastičnog branda, a torbe se mogu kupiti u Zagrebu u dućanu Arheološkog muzeja te uskoro i na prodajnom mjestu, u rodnom gradu ove nadarene dizajnerice, Splitu. Što nam je sve otkrila ova fantastična umjetnica pročitajte u intervjuu.

W: Kada ste završili Akademiji likovnih umjetnosti u talijanskom gradu Macerati što Vam je bilo prvo u planu?

Po završetku studija vratila sam se u Split na kratak odmor, planirajući natrag preko Jadrana na specijalizaciju. No, život je imao drugačije planove.

W: Kako Vam se sviđa život u Italiji u odnosu na Hrvatsku te kako uspoređujete studiranje tamo i kod nas?

Italija je uistinu predivna zemlja, taljanska gastronomija, glazba, umjetnost, dizajn, gotovo da nemaju premca. Tamošnja klima je zaista ugodna. Užitak je bio učiti i živjeti u takvom okruženju. Te su godine ostavile u meni neizbrisiv trag kojeg danas pronalazim u svojim kreacijama. One bude usnule uspomene.
“Accademia di Belle Arti” u gradu Macerati jedna je od manjih u Italiji. Većina profesora su ustvari umjetnici, a s njima je uvijek izazovno raditi.

W: Koje od velikih kuća ili kretaora najviše cijenite kada je u pitanju izrada i dizajn torbi i zašto su to baš oni?

Bojim se da sam potpuno kriva osoba za ovo pitanje. Ako sam kao žena ikada imala nekakav modni fetiš onda su to bile cipele, talijanske naravno. Torba je mogla biti bilo koja. Moj pristup tom artiklu oduvijek je bio krajnje neozbiljan, što i jeste uporište priče o BAG torbi.

W: Da li više cijenite ručnu izradu u odnosu na industrijsku te da li ste bili u direktnom kontaktu u nekoj od velikih kuća poznatih po ručnoj izradi?

Potpuno jednako cijenim ručnu I industrijsku proizvodnju. Drugi su kriteriji kojima ocjenjujem kvalitetu proizvoda. S istim bih zadovoljstvom prošetala u primjerice haljini jednog od omiljenih kreatora Giorgia Armanija I u vintage haljini moje bake. Ono što je zajedničko objema haljinama jest emocija koju u meni bude.

W: Koje materijale najviše rabite i volite kada su u pitanju Vaše kreacije? Što je Vaša zvijezda vodilja u radu?

Iza mene su tri kolekcije torbi, BAG, BAG Recyclage i Mo BAG. BAG torba koristi kamijonsku ceradu za print mojih autorskih radova i ručku od gume za zalijevanje. Ta torba bilježi moj povratak samoj sebi i umjetnosti. Svojim je rođenjem privukla na sebe veliku pažnju i dugo će ostati okosnica mog rada. BAG Recyclage torba od potpuno je recikliranog materijala, prozirna je i u trenutku može postati svijetleći objekt, ovješene na tiramoli u splitskoj kali. Torbe Recyclage, u datom trenutku svjetleći lampijuni , bili su prava turistička atrakcija ljeta iza nas. Mo BAG, za razliku od prve dvije, gotovo da je prava torba, bez nje bih mogla.:-)
U mom radu posebno me privlače suradnje sa kolegama umjetnicima koje ponekad “ugošćavam” na svojim torbama. Takav je primjer Ružodavaoc Nene Mikulića. Svakako bih istakla i suradnju sa hrvatskim muzejima kao što je Arheološki muzej u Zagreb. U tijeku su i pregovori za suradnju s Muzejom Mimara.
Moja zvijezda vodilja je život. Život kao igra. To je i moj najveći izazov. Igra započinje ulaskom u prostor tišine, osvjetljavanjem djelova sebe za koje nisam znala da postoje. U nekom trenutku postaješ svjedokom kreacije koja se pred tobom rađa. Neprocjenjivo.

W: Što mislite da je najvažnije svakoj ženi kada kupuje torbu? Da li više polažete pažnju na estetiku ili funkciju?

To ponajviše ovisi o kakvoj se ženi radi. Moje torbe predstavljaju određenu parodiju na iste. Izrađene su od materijala koji nisu uobičajni za taj artikal i donose jednu drugačiju priču i doživljaj. Tu se obično radi o ljubavi na prvi pogled i ne ostaje mnogo prostora za kalkulacije.

W: Trend je da sve više muškarca, osim poslovnih torbi, počinju nositi torbe koje imaju i drugu uporabnu namjenu te ih biraju kao modni dodatak. Da li ćete se upustiti i u tu sferu kreiranja?

Već jesam, po narudžbi bliskih prijatelja u svega nekoliko primjeraka. Vjerojatno je da će i ta muška linija s ovim ljetom zaživjeti.

W: Da li možda planirate početi izrađivati i kofere i ostale predmete za putovanja?

Za sada ne planiram širenje asortimana . Na postojećim linijama još ima mnogo posla, a ja sa svojim izazovima volim ići do kraja.

W: Kakvi su poslovni planovi pred Vama?

Ma beznačajni, jedan skroman BAG brand shop na Fifth Avenue, mnogo igre i zanimljivih suradnji.

Posjetite stranicu branda BAG i na facebooku: www.facebook.com/BAGbyAnaGjivoje

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: Privatan album Ane Gjivoje

Facebook Like Button