Atmosferu u Beču dodatno podiže 300 godina dvorca Belvedere

Povodom velike 300. obljetnice u dvorcu Belvedere, jednim od najposjećenih znamenitosti Beča, otvorena je i velika izložba posvećena bogatoj povijesti ovog prekrasnog bečkog zdanja.

Godine 1723. završena je gradnja kompleksa baroknih palača Belvedere koji se sastoji od Gornjeg i Donjeg Belvederea

S pripadajućim velikom vrtom Belvedere čini jedan od najljepših baroknih kompleksa u svijetu. Raskošni dvorac sagrađen je po nalogu austrijskog vojskovođe i princa Eugena Savojskog, a u početku je služio kao njegova ljetna rezidencija.

02-gornji-belvedere

Bogatoj povijesti dvorca i muzeja posvećena je nova velika izložba koja je otvorena početkom prosinca u oranžeriji. Izložba naglašava raznolikost muzeja i zbirke koja je kroz stoljeća postajala sve veća te označava uvod u veliku 300. obljetnicu Belvedera. Bit će otvorena sve do 7. siječnja 2024.

Bečki Belvedere 2023. godine obilježava 300. rođendan pod motom „Zlatno proljeće”

Pritom su oba motiva od velike važnosti za njegovu povijest. Dok zlato stoji za tradiciju, proljeće koje je u bečkoj secesiji simboliziralo nove smjerove predstavlja težnju Belvederea da gleda u budućnost.

I sam program povezuje tradiciju i novo, a uz veliku izložbu nudi i druge poslastice za ljubitelje umjetnosti u Gornjem i Donjem Belvedereu te muzeju suvremene umjetnosti Belvedere 21. Tako će biti izložena regionalna i međunarodna umjetnička djela koja će biti međusobno suprotstavljena.

03-gornji-belvedere

Izložba Klimt

Slikar Klimt…inspiriran van Goghom, Rodinom, Matisseom…, izložba se može razgledati u Donjem Belvedereu, a bavi se pitanjem koji su umjetnici utjecali na umjetničkog genija Gustava Klimta.

OVDJE saznajte i više o raskošnom slikaru Gustav Klimtu
Od rujna 2023. u dvorcu Belvedere posjetitelji će moći uživati i u radovima francusko-američke umjetnice Louise Bourgeois.

Od 22. ožujka zbirka muzeja prikazana je iz potpuno nove perspektive u Gornjem Belvedereu. Muzej za suvremenu umjetnost Belvedere 21 od travnja iduće godine posvetit će se lokalnoj umjetničkoj sceni i predstavit će oko 50 umjetnika.

Projekt suvremene skulpture krasit će od svibnja područje oko Belvederea uz barokne skulpture, a obuhvaćat će radove poznatih umjetnika kao što su Dan Graham, Kara Walker, Franz West, Thomas Houseago i Kapwani Kiwanga.

Marija Terezija otvorila je 1777. u Gornjem Belvedereu jedan od prvih javno dostupnih muzeja u svijetu

Od samog početka Belvedere je bio središnje mjesto za umjetnost. No barokni dvorac nekoć je služio i kao mjesto održavanja raskošnih dvorskih slavlja i važnih povijesnih događaja kao što su proslava vjenčanja Marije Antoanete 1770. godine ili potpisivanje Austrijskog državnog ugovora 1955. kojim je ponovno uspostavljena neovisna austrijska država.

Više informacija pogledajte OVDJE
Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotogafije)

Facebook Like Button