Azurna obala krije vrhunska mjesta za jesenski i zimski posjet

Odmah na početku da budeme iskreni, mjesta na Azurnoj obali koja treba posjetiti u jesen ili zimu sjajno je obići i ljeti. Nema neke razlike osim što su u toplijim danima neka mjesta življa i ima puno više turista.

grad menton azurna obala

Menton je prvi grad između talijanske granice i Monaca na uskom dijelu obale između alpskih vrhova i sredozemnog mora. Alpe počinju baš ovdje i obilježile su grad. Suptropska mikro klima je jedinstvena pa je grad pun vrtova. Zimi se organizira poznati festival citrusa – La Fete du Citron. Zimi je pun turista, sve radi i nekako se čini da je mjesto toplije nego drugdje u okolici.

monaco azurna francuska obala

Monaco je možda najluksuznija destinacija na Azurnoj obali

Razlika u Monaku u odnosu na ostale francuske gradove uočava se u tome što je ovdje sve skupo i ekskluzivno. Kao samostalna država ima i svoje posebne zakone.

OVDJE pogledajte gdje smo pronašli tri top mjesta u Monaku

Zanimljivo je da Francuzi iz Nice dolaze u šoping u monegaške trgovine jer kažu da su hrana i vino jeftiniji.
Turisti, oni „obični“, provedu u gradu pola dana ili dan te odu dalje prema Nici.

kockarnica monako monaco monte carlo

Nica je glavni grad Azurne obale i jedan od najupečatljivijih na Mediteranu

Promenade des Anglais je najpopularnija šetnica Nice uz more koja se nalazi na svim razglednicama, a muzeji Chagalla i Matissea su pravi su doživalja u obilasku Nice i sam vrh kulturne ponude.

nica francuska azurna obala

francuski grad nica putovanje

Kuhinja je divan spoj talijanske tradicije i novog francuskog vala, a morski specijaliteti i provansalski roze nepogrešivo idu zajedno.

OVDJE pročitajte iskustvo još jednog putnika, Tomislava Gojšića, o svojim iskustvima u Nici i Cannu!
Cannes i Nica nezaboravno putovanje u koje se vraćam svake godine

grad nica francuska azurna obala

OVDJE saznajte zašto je francuska Provansa povijesno specijalizirana za rose vina

Hotel Negresco je u Nici institucija i vrlo je prestižno odsjeti upravo u njemu. Mogli bi nabrajati još dugo što sve treba vidjeti, ali je najbolje da se odvoji barem dva dana za ovaj divan grad i sve obiđe.

posjeta-azurnoj-obali-3

Antibes je mjesto negdje na sredini između Cannesa i Nice

Antibes na Azurnoj obali poznato je mjesto po najskupljim vilama koje se kriju iza visokih zidova u kojima borave samo oni najbogatiji. Ipak, nije sve u tome :)

grad antibes francuska azurna obala

Stari gradić Antibes s uskim zavojitim ulicama i tržnicom Marche Provencal pravi je doživljaj za sva osjetila. Najbolja ponuda i izbor je upravo na ovoj tržnici, ali naravno očekujte i najviše cijene.

can cannes francuska azurna obala

Cannes je sinonim za luksuz, bogate i slavne

Zahvaljujući filmskom festivalu, ovaj negdašnji mali lučki gradić, postao je poznat diljem svijeta. U Cannesu je poznata La Croisette čuvena promenada koju jednostavno treba propješačiti.

OVDJE vam donosimo izvrstan vodič kroz Cannes

Luksuzni hoteli poput Martineza, Carltona, Majestica i drugih s jedne i velika pješčana plaža s druge strane, palme i cvijeće, uz poneki ultra skupi automobil, pružaju sliku nekog drugog svijeta. Ipak treba napomenuti da je grad vrlo ugodan za život i da u njemu borave ljudi čitave godine kao i u Nici.

Saint-Paul de Vence francuski gradic azurna obala

Sant Paul Vence biser Azurne obale

Sant Paul de Vence pitoreskni je srednjovjekovni gradić, nešto poput hrvatskog Motovuna, ali zaista je obavezno mjesto za posjet. U njemu uglavnom borave glumci i umjetnici, svaka je kuća trgovina, atelje ili restoran.

francuski gradic Saint Paul de Vence

Sant Paul de Vence je mjesto posebnog ugođaja u kojem pomislite – ovdje bi mogli živjeti.
Zanimljivost ovog gradića jest da je na mjesnom groblju pokopan Marc Chagall.

grad eze azurna obala francuska

Predivni grad Eze nalazi u brdima blizu Nice

Iz gradića Eze pruža se prekrasan pogled na velik dio azurne obale. Posebna atrakcija ovog gradića je Jardin Botanique d Eze u koji je smješten u srednjevjekovnoj utvrdi. Divno mjesto za šetnju uz božanstvene poglede prema Mediteranu.

grad eze botnicki vrt azurna francuska obala

Najpoznatija skijališta francuske Azurne obale

Auron je skijalište udaljeno osamdesetak kilometara od obale. Kao i Isola 2000 omiljeno je među stanovnicima ove pokrajine. Sa 135 kilometara staza je prilično veliko i dobro skijalište. Ima nešto više crnih i crvenih staza od Isole pa se smatra ozbiljnijim. Po mogućnosti izbjegavati vikende.

auron skijaliste iznad nica

Skijalište Isola 2000 je na samo sat i pol vožnje udaljenosti od Nice i smješteno je u nacionalnom parku Mercantour.
Idealan zimski odmor bi bio preko vikenda Nica ili Cannes, a preko tjedna na skijanje. Skijalište je idealno za obitelji s djecom, a ukupno broji 42 staze.

francuska skijaliste isola nica

Izvor: Travel Advisor

Facebook Like Button