Blagdanski stol na slavonski način

U ovo blagdansko vrijeme gostoljubivi Slavonci pozivaju nas za blagdanski stol kako bismo okusili sve ono što nudi Zlatna Slavonija.

U Požeško-slavonskoj županiji isprobajte pastrvu na žaru, kuhani dimljeni šaran, čobanac ili divljač na sto načina. Kušajte i riblji paprikaš, perklet od soma, sataraš ili sekelji gulaš – jela koja se na ovom području rade još iz doba ugarskih plemića, ili pak orijentalna jela poput sarme, slasne bazlamače, turšije od krušaka ili egzotičnog vinogradarskog ćevapa.

Sarma s pire krumpirom

Upravo je vinogradarski ćevap tradicionalno svečano jelo požeških vinogradara bez kojeg je bilo nezamislivo ijedno druženje. Privući će vas i specijaliteti od crne slavonske svinje – popularni čvarci, domaća mast, kobasice, kulen i šunka.

Vinogradarski čevap

Kakav bi to blagdanski stol bio bez ukusnih kolača? Stoga svakako morate kušati rezance s makom ili orasima, cicvaru, trgance sa sirom, štrudle od jabuka i sira, prhke kolače od višanja, šmarn, tačkrle i knedle. Sve to zaokružite najstarijim slasticama od meda i oraha, baš onako kako se nekada radilo bez šećera, a s malo brašna i vode. Savršeno i za sve koji paze na prehranu!

Knedle sa šljivama

Okusi Zlatne Slavonije

Gostoljubivi stanovnici Požeško-slavonske županije pozivaju vas da sva ta tradicionalna jela kušate u restoranima na tom području.

pastrva-sa-zara

U izletištu Omanovac koje se nalazi pored Pakraca preporučamo vam punjenu papriku, grah sa suhim mesom i slavonski čobanac, a u buffetu Čiča Mata u Velikoj, desetak kilometara udaljenoj od Požege – velički tanjur, kokošju juhu s lebernoklama i domaću sarmu.

Kokošja juha

Restoran Schön Blick koji se nalazi u Vetovu, podno obronaka Papuka između ostalog nudi fiš paprikaš, perkelt od soma, šarana na rašljama i domaće štruce s orasima, makom, pekmezom i rogačem.

Fiš paprikaš

U požeškoj krčmi Stari fenjeri koja se nalazi u selu Turnić gdje slavonska ravnica iznenada prelazi u šumovitu i pitomu udolinu, svakako isprobajte netom ulovljenu pastrvu na žaru, fiš paprikaš, odrezak Stari fenjeri i štrudle od sira, jabuka ili višanja.

Štrudla od sira

Prostrano seosko imanje Zlatni Lug u Donjim Emovcima udaljenim od središta Požege tek četiri kilometara, ponudit će vam suhomesnate specijalitete, juhu od podolca, kuhanu suhu svinjsku koljenicu, pečene domaće kobasice i podolca ispod peke.

Podolac ispod peke

I u restoranima u centru grada dobro se jede, a dokaz za to je restoran Grgin Dol. Specijaliteti su cicvara, odrezak Barun Trenk i Hrvatske palačinke. Vila Stanišić iz Požege ispričat će vam brojne priče o jelu i životu prošlog vremena, pa se na jelovniku nalaze sarma s pire krumpirom, teletina iz krušne peći i knedle sa šljivama.

Odrezak barun Trenk

U Pleternici, kao i u cijeloj Slavoniji nekada je glavni izvor mesa bila svinja koja je slobodno šetala po prostranim šumama ili pak seoskim dvorištima. I danas su popularna jela od svinjetine, a restoran Klas iz Pleternice, je osim po tim jelima, poznat i po prženju s dinstanim krumpirom, kuhanoj govedini sa sosom i prhkom kolaču od višanja.

Domaće štruce

Preporuka je svakako posjetiti neke od ovih objekata i uživati u izvrsnoj tradicionalnoj gastronomiji.

htz-logo logo-tzpsz2-bg

Facebook Like Button