Bloody Mary savršen koktel ljeta

Kruže priče da ovaj koktel na bazi soka od rajčice liječi neugodne posljedice mamurluka.

Porijeklo ovoga koktela nije do kraja razjašnjeno, a najčešće se povezuje s francuskim bar-majstorom Fernandom Petiotom, koji je radio u kultnom pariškom kafiću Harryjev New York u prvoj polovici 20. stoljeća.

Prvi put smiješao je Bloody Mary (Krvavu Meri) oko 1920. godine za dvije mušterije iz Chicaga koji su mu prepričavali dogodovštine iz njihovog lokalnog kafića po imenu Kanta krvi (Bucket of Blood) i neustrašivoj konobarici Mary.

Originalni koktel sastojao se od votke i soka od rajčice, a nakon preseljenja u SAD Petiot ga je usavršio dodavši mu sol, limun te umak Tabasco.

Danas se rade mnoge kombinacije ovog recepta, a koktel se najčešće poslužuje uz brunch.

Sastojci za koktel Bloody Mary

100 ml soka od rajčice
50 ml votke
sok četvrtine limuna
jedna kap umaka Tabasco
kap umaka Worchester
prstohvat soli i papra
stapka celera
led

Priprema

Osnovni recept: u vrču smiješajte sok od rajčice, votku, limun, umake Tabasco i Worchester, te na kraju dodajte malo soli i papra. Prelijte tekućinu preko leda u čaši te poslužite sa stapkom celera.

Ako ste spremni za eksperimentiranje, osnovnim sastojcima možete dodati sitno naribani hren i luk, i čajnu žličicu goveđeg temeljca!

A votre sante!