Čudesno vjenčanje

Hrvatsko narodno kazalište Split nije čest gost u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pa je nastup splitskog Baleta s autorskom večeri koreografa Angelina Peljocaja na kojoj su izvedeni „La Stravaganza“ i „ Noces“ bio zgoda da zagrebačka publika upozna dio splitskog baletnog ansambla (8.10.2023.).

Iako se radi o novoj baletnoj predstavi (svibanj 2023.) ipak je neobično da je od sveg splitskog baletnog repertoara izabrana upravo ova predstavu, jer je Preljocaj sa zagrebačkim Baletom ne tako davno (2019.) ostvario sličnu autorsku večer u kojoj je povezao jednočinke „Annonciation“ i „La Stravaganza“ iz čega proizlazi da je zagrebačka publika vidjela samo jednu novu koreografiju, „Noces“ (pa ću samo o njoj pisati).

„Noces“ ili „Les noces“ („Vjenčanje“) je balet-kantata ruskog skladatelja Igora Stravinskog (1882.-1971.) koju je Ballets Russes u koreografiji Bronislave Nijinski izveo u Parizu 1923. (umjesto na ruskom naslov se od uvijek zapisuje na francuskom jeziku).

Skladba je pisana za četiri vokalna solista, četiri klavira, zbor i udaraljke, a priča prati ruski svadbene običaje (kod mladoženje, ispraćaj mladenke, svadbena gozba).

LaStravaganza-Noces-predstava

Kostimografkinja Caroline Anteski je plesačice (Eva Karpilovska, Matea Milas, Ania Bartkowski, Ajla Yusupzhanova, Imogen Moss) odjenula u haljine jarkih boja s „folklornim“ vezom, dok su plesači (Matteo Valente, Leonardo Souza, Jake Milston,Takafumi Tamagawa, Valerii Liubenko) odjeveni u bijele košulje, crne hlače i s kravatama (jedan od njih nosi naočale ali doimlje se da je rekvizit) pa ugođaj djeluje na pola puta između ruralnog i urbanog (oblikovanje svjetla Jean-Bastien Nehr).

Scenografija se sastoji od dugačkih klupa bez naslona (gozba) koje u određenom trenutku postaju podloge za lutke u vjenčanicama čije pojave zasjenjuju dotadašnje partnerice (šteta da napjevi nisu razumljivi jer bi se lakše mogao pratiti preokret u koreografskom kodu).

Uvođenje (mlohave) lutke u ples parova izaziva određenu jezu i pitam se koliko Stravinski i Preljocaj u svojim glazbenim i plesnim promišljanjima prepoznaju u ženi zalog društvenih običaja.

Usprkos tome što nisam mogla u svakom trenutku razabrati priču, jednočinka „Les noces“ me se snažno dojmila i plesnom energijom i emotivnim nabojem.

Fotografije Matko Biljak

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button