Čuveni francuski vinski brend Commanderie de Peyrassol konačno stigao u Hrvatsku

Zadar, grad bogate gastro priče, bio je domaćin predstavljanju vrhunskog francuskog brenda koji iz dolazi iz Provanse. Na radost brojnih hrvatskih ljubitelja rose vina, od sada ćemo u ovom poznatom osvježavajućem vinu bogate povijesti uživati i u Hrvatskoj.

francusko vino rose Commanderie de Peyrassol

HRVATSKA JE BOGATIJA ZA JEDNU NOVU VINSKU PRIČU
Vinarija Commanderie de Peyrassol ima zaista bogatu povijest, a od sada su njena vina i u Hrvatskoj. Osnovana je u 13. stoljeću od strane templara. Smještena je u podnožju masiva des Maures, između Sredozemnog mora i Verdona, na imanju od gotovo 850 hektara hrastova, maslina i šikara.

Ona u svom srcu štiti svjetovni vinograd velike reputacije – Château Peyrassol

Ovaj vinograd proizvodi vrhunska vina u AOP Côtes de Provence, a u Hrvatskoj se mogu pronaći u sustavu Barrel.

provansa francuski vinogradi

Glineno-vapnenačko tlo, prirodni ciklusi, različita izloženost i bogata raznolikost sortiranog grožđa omogućuju vinogradu Château Peyrassol proizvodnju vina koja su certificirana kao organska, autentično provansalska, prepoznata po svojoj velikoj eleganciji. Godine 1204. grof od Provanse, Alphonse II, darovao je posjed Redu vitezova templara.

Tada je “Peirasson” postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi. Život vojnika-redovnika bio je isprekidan molitvama, vojnom obukom, melioracijom, prikupljanjem poreza i dočekivanjem hodočasnika na putu u Svetu zemlju. Vinograd je bio sastavni dio ove polikulture. Proizvodilo se vino, koje još nije bilo ružičasto, čiji se tragovi mogu pronaći u pergamentu iz 1256. koje se čuva u Marseilleu.

provansa vinarija Chateau Peyrassol

Različiti vlasnici su posjedovali imanje, ali uvijek je bilo podatka da se tamo radilo vino. Od 1830. do 1967. Vinarija je dugi niz godina i promjena generacija bila u vlasništvu poznate obitelj Rigord. Promjena vlasništva dolazi 2001. godine kada vlasnik postaje Philippeu Austrus, ljubitelj vina, opčinjen savršenstvom i s poštovanjem prema uspomenama koje nastanjuju ovo povijesno imanje.

Philippeu Austrus vinarija Château Peyrassol

Philippeu Austrus ulaže znatna sredstva i modernizira vinarije Chateau Peyrassol

Ovo je bio početak nove ere za La Commanderie de Peyrassol i vinograd Château Peyrassol zahvaljujući novom vlasniku koji se zaljubio u imanje, regiju i njegovu povijest.

Vinovi nasadi nalaze se na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara. Idealni su uvjeti za zdravi temperaturni raspon tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Imanje od 850 hektara okruženo je tipično južnjačkom vegetacijom. Hrastovi tartufi, bijeli hrastovi, masline i šikare pružaju gustu prirodnu zaštitu vinograda koji se uzgaja prema pravilima ekološkog uzgoja.

Na najpogodnijim plotovima vinova loza ima različit raspon tipova tla. Taj je dio mapiran i identificiran, zna se kakvo tlo ima svaki dio te koje bi bilo najpogodnije za datu sortu grožđa. Identificirane su čak 63 parcele čija je obrada i konačna proizvodnja individualizirana tijekom procesa proizvodnje vina. Zatim je odabrana ili posađena idealna sorta grožđa za svaku parcelu.

rose francusko vino vinarija Château Peyrassol

Trinaest različitih sorti grožđa prisutno je u Château Peyrassolu

U skladu s pravilima ekološkog uzgoja, vinograd se vodi kao grand cru. U svakoj fazi izbor uzgoja je strog. Godišnji ciklus u ovom vinogradu je neprestan. Sljedeća se berba neumorno priprema čim se završi prethodna. Jedini cilj je dobiti najbolje sa svake parcele za proizvodnju savršenog vina, bilo crvenog, bijelog ili najpopularnijeg rosea koji je predstavljen.

rose francusko vino Commanderie de Peyrassol

Stvaranje dobrog vina, vina s osobnošću koje prenesi svoje priče, mnogo je složenija stvar nego što se može zamisliti. Napraviti vino od velikog značaja i sposobno probuditi emociju u konačnici je oblik umjetnosti.

Rose vina Chateau Peyrassol su zvijezde podruma

To je nedvojbeno najveća proizvodnja Vinarije, ali svakako ne i najlakša. Jer za proizvodnju savršeno uravnoteženog rose vina potrebno je znanje i iskustvo, stalna pažnja i, iznad svega, osjećaj za vrijeme.

Uz dopuštenje: Select pr

Facebook Like Button