Dom u japanskom stilu

Japanski stil u Vašem domu – jednostavan, minimalan i dinamičan.

Ako Vas je ikada privukao stil modernih čistih linija i minimalističkog dekora i interijera, najvjerojatnije vas privlači inspiracija koja je potekla iz tradicionalnih japanskih interijera. Otvoreni tlocrti, prirodni materijal, prirodne neutralne palete boja te Zen kvaliteta u Istočnim civilizacijama, polako se prenosi i na Zapadne zemlje te sada sve više i više domova želi sličnu estetiku kao što ju imaju i Japanci.

Minimalizam, prirodne boje i uklopljeni materijal – jednostavna pravila japanskog interijera.

Ako ste vi jedna od osoba koja želi japanski stil u svome domu, na pravom ste mjestu. Mi Vam u ovom članku donosimo male detalje koji će prikazati utjecajni japanski dekorativni stil.

Otvoreni tlocrt

U zapadnoj civilizaciji tendencija je da je namještaj što bliže jedan drugom i u izobilju suprotan istočnoj civilizaciji. Otvoreni, razmaknuti tlocrt koji drži zidove na minimumu i ima široki pogled na ono što je izvan vašeg doma, kvalitete su koje bi ste trebali dovesti u svoj dom. Namještaj se tako često nalazi na sredini sobe, dok ostatak sobe ostaje ogoljen. Japanski interijer želi prigrliti prirodu i njezine stavove, stoga otvoreni prostor između namještaja i izgrađenog okoliša oko vašeg interijera, učinit će vaš prostor lakšim i prirodnijim, ali i savršenim mjestom u kojem ćete rado provoditi svoje kvalitetno vrijeme.

Fleksibilnost

Učinkovito korištenje resursa temeljni je dio japanske kulture. Japanske sobe obično su više-funkcionalne sobe, koje povećavaju prostor. Na primjer, japanski futon kreveti su presavijeni i pohranjeni ujutro, čime omogućavaju kvalitetno iskorištavanje prostora za spavanje tijekom dana. Također, japanski unutarnji zidovi mogu se sastaviti od shoji pregrada, koje se mogu zarolati kako bi se spojile dvije sobe. Ova sposobnost spajanja soba jako je bitna u Japanu tijekom dana, jer je društvo vrlo urbanizirano.

Japanski interijer_10
 
Prirodna veza

I tradicionalni i moderni japanski interijeri koriste interijer koji je napravljen od prirodnih materijala, kao što su to fina drva, bambusi, svila, tepisi od rižine slame te papira. Bez obzira da li je veza fizička ili samo vizualna, sposobnost da svoja vrata od doma otvarate kliznim staklenim vratima omogućava spajanje prirode s vašim domom, odnosno jedinstveno prirodno ujedinjenje. Također, ako koristite papir od riže kako bi ste pokrili lampe i učinili mekšu svjetlost i mirni osjećaj, stvorit ćete pravi japanski interijerski ugođaj.

Prigušene boje

Japanski stil često koristi prirodne boje materijala kao što su drvo, bambus, papir i rižina slama. Druge boje uvedene u dizajn imaju tendenciju neutralnih paleta, sjedinjavanje crnine, manje bjeline te kombinacije sivih i smeđih boja. Dominantne boje tradicionalnog japanskog stila su crna i bijela. Često se koriste crna drvena klizna vrata s bijelim pločama rižinog papira koja bi prikazala dramatičnost, ali ujedno i razdijeljenost u sobi. Na taj način prostoriju bi učinili što prostranijom.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button