Žene s karijerom u tehnologiji

Četiri od pet žena u tehnološkom sektoru namjeravaju ondje i ostati te tako čine veliki korak prema ravnopravnosti spolova.
Istraživanje otkriva što žene s karijerama u tehnologiji mogu učiniti i što već rade za ravnopravnost spolova na radnom mjestu, kao i proaktivne mjere koje smatraju nužnima za tvrtke u tehnologiji kako bi i dalje mogle razvijati uspješne karijere.

Žene u tehnologiji danas žele ostati u ovom sektoru i potiču buduće generacije da ih slijede u tome

Žene s karijerama u tehnologiji iz Indije i Kine (96% i 94%) najviše su posvećene ostanku u ovom sektoru u odnosu na one u SAD-u i Europi. Međutim, istraživanje također pokazuje da žene u tehnološkom sektoru u Kini nailaze na tzv. stakleni strop.

Žene u Indiji vjeruju kako su njihovi napori i glasovi na radnome mjestu u tehnološkom sektoru podcijenjeni što ukazuje na velik problem u kulturi radnog okruženja.

Od dijeljenja svojih iskustava vezanih uz karijeru do mentoriranja budućih generacija, žene preuzimaju vodeću ulogu u ostvarivanju vlastitog napretka u tehnološkom sektoru

Bilo da rade u globalnoj tehnološkoj kompaniji ili startup tvrtki u povojima, žene u tehnološkom sektoru prigrlile su ulogu koju same mogu preuzeti kako bi spriječile spolnu neravnopravnosti i inspirirale druge žene.

zene-tehnologija-1

Gotovo dvije od pet žena diljem svijeta kažu da žene u tehnološkom sektoru imaju priliku doprinijeti borbi protiv spolne neravnopravnosti tako da se pridruže i sudjeluju u radu organizacija i neprofitnih udruga čiji je rad usmjeren na podršku ženama u STEM području i tehnološkom sektoru.

Osim vlastitih napora koje ulažu, žene također pozivaju kompanije da zapošljavaju kandidate raznovrsnijih profila i predstave više uzora i mentora, što je po njihovom mišljenju ključno za uspješnu karijeru.

Potreba za mentorom osobito je kritična među učenicama iz srednje škole i studenticama, jer i jedne i druge traže podršku i smjernice za pokretanje i izgradnju uspješne karijere u tehnološkom sektoru.

Osim toga, kao jednu od ključnih stvari za njihov budući uspjeh u tehnološkom sektoru, žene smatraju da je potrebno povećati zastupljenost žena u internim i radnim skupinama te u upravi u tvrtkama.

Među ostalim radnjama koje žene smatraju da bi tvrtke trebale poduzeti kako bi ih pripremile za uspješniju karijeru jest osiguravanje jednakosti plaća, provođenje treninga o nesvjesnim predrasudama na radnom mjestu i davanje redovitih prilika ženama za usavršavanje.

Brojne tvrtke danas ostvaruju velik napredak u uspostavljanju pravila i programa koji ženama pružaju prilike, resurse i poticaje koji su im potrebni da ostvare ispunjenu karijeru u tehnološkom sektoru. No kao što je utvrđeno u istraživanju, još uvijek ostaje prilika i prostora da se povećaju napori prema postizanju veće raznolikosti spolova među zaposlenicima.

Uz dopuštenje: Dialog komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button