Go GROW proglasio najbolje graševine na svijetu

Najveće međunarodno natjecanje graševina, GROW du Monde, gostovalo je ove godine u Hrvatskoj i organiziralo popratnu međunarodnu konferenciju namijenjenu međunarodnoj afirmaciji te važne srednjoeuropske sorte.

natjecanje-grow-du-monde-1

Sveukupni pobjednik natjecanja u konkurenciji graševina iz čak 7 zemalja je graševina iz Češke, a ukupno najbolji rezultat su ostvarile hrvatske graševine koje su osvojile impresivna dva trofeja, tri platine i 25 zlatnih medalja.

natjecanje-grow-du-monde-2

Od domaćih vinarija strane su suce osvajanjem platine najviše impresionirale graševine vinarija Iločki podrumi, Kutjevo d.d., Galić i Vina Papak, a izvrstan dojam su ostavili i osvajači zlata, vinarije Mihalj, Krauthaker, Erdutski vinogradi, Mons aureus, Čaldarević, Enosophia, Kolar, Škoro (Campus), Kast, DeMar, Vetos i Kalazić.

natjecanje-grow-du-monde-3

Najuspješniji natjecatelj ukupno je vinarija Kutjevo d.d. koja je osvojila 2 platine i 6 zlata, a pobjednik natjecanja, vinarija Zámecké vinařství iz Češke je osim trofeja najuspješnijeg vina i trofeja najbolje mlade graševine osvojila još jednu platinu u kategoriji odležanih vina. Ostali trofeji po kategorijama su otišli u Austriju u vinariju Sattlerhof za najbolju slatku graševinu, zatim u Srbiju u vinariju Vinum za najbolju pjenušavu graševinu te u Hrvatsku u Iločke podrume za najbolju odležanu graševinu i vinariju Kutjevo d.d. za najbolju jantarnu graševinu.

natjecanje-grow-du-monde-4

Na natjecateljskom dijelu održanom u dvorcu Turković u Kutjevu, okupilo se 20 međunarodnih vinskih sudaca iz 17 zemalja, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Mađarske, Srbije, Češke, Slovačke, Nizozemske, Danske, Austrije, Italije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Švicarske, Poljske, Slovenije i Hrvatske.

natjecanje-grow-du-monde-5

Oni su birali najbolje graševine svijeta između 211 uzoraka pristiglih iz čak 7 zemalja. Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Vina su se ocjenjivala raspoređena u 6 kategorija, mlada, odležana, jantarna, pjenušava, slatka i kupaže bazirane na graševini, a trofeji najboljih su podijeljeni u pet ranije navedenih kategorija.

natjecanje-grow-du-monde-6

Suci su bili raspoređeni u pet komisija kojima su predsjedali Zoltán Győrffy iz Mađarske, Igor Luković iz Srbije, Rod Smith MW iz Francuske, Ivan Barbić MW iz Švicarske i Robert Gorjak iz Slovenije. Među ostalim sucima našla su se još imena poput Sue Tolson, novinarke portala Wine Sofa, Annie Weiss Osten, novinarka iz Nizozemske, Tomasz Prange Barczinsky, urednik poljskog magazina Ferment, Chris Boiling, urednik britanskog magazina Canopy, Thomas Bohl, novinar iz Danske, Luzia Schrampf novinarka iz Austrije, Michal Šetka iz Češke, i drugi.

GROW du Monde je ove godine bio dio većeg događanja Go GROW koja je zapravo sinergija tri manifestacije, natjecanja Festival Graševine iz Kutjeva, konferencije GO Graševina iz Osijeka i međunarodnog natjecanja GROW du Monde. Niti jedna od navedenih manifestacija se nije održala zasebno ove godine, nego su se ovom prilikom radi sinergijskih efekata sve tri spojile u jednu – Go GROW. Slijedeće godine GROW du Monde seli u Mađarsku pa će se sve tri manifestacije ponovno održati u standardnim terminima i pod standardnim nazivima.

Go GROW natjecanje se održalo 14.06.2023. u Kutjevu, a Go GROW konferencija 16.06.2023. u Osijeku u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije. Na konferenciji se sucima s natjecanja pridružila veća skupina vinskih novinara iz svih dijelova Europe i iz značajnih vinskih redakcija poput Decantera i The World of Fine Wine, pa je ukupni broj narastao na 60 stranih sudionika konferencije, kojima su održani masterclassovi s vođenim kušanjima na temu porijekla, stilskih izričaja i zastupljenosti graševine po pojedinim zemljama.

Pored konferencije i natjecanja svim je stranim sudionicima organizirano i studijsko putovanje po ključnim vinogorjima Slavonije i Podunavlja sa završnom postajom u Iloku. Obiđeni su Kutjevačko, Orahovičko, Feričanačko, Baranjsko, Erdutsko i Iločko vinogorje.

Ovakav broj stranih novinara koji su posjetili Hrvatsku samo zbog jedne sorte, još do sada nije zabilježen i njihovo će izvještavanje po matičnim zemljama Europe zasigurno pridonijeti međunarodnoj afirmaciji graševine. S druge strane, domaćoj publici, stručnoj i entuzijastima podjednako, malo je poznato da je graševina zapravo najznačajnija sorta srednje Europe i ozbiljno prisutna u vinogorjima od Češke do Makedonije, od Rumunjske do Italije, s najvećom koncentracijom vinograda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji i Srbiji.

Cjelokupno događanje je omogućila suradnja i podrška svih pet slavonskih županija uz pomoć županijskih turističkih zajednica, HTZ-a, HGK, Jamnice i gradova domaćina pojedinog dijela manifestacije, a sve u organizaciji HAPIH-a, udruge Graševina Croatica i tvrtke Vinart.

Uz dopuštenje: Vinart (sve fotografije)

Facebook Like Button