Stotine hektara vinograda čine Beč jedinstvenim u svijetu

Znate li da preko 180 bečkih vinarija svake godine proizvede oko 20.000 hektolitara vina što Beč stavlja na iznimno visoko mjesto vinske karte Europe..

Sa svojih preko 700 hektara vinograda Beč je jedina metropola u svijetu koja u sklopu grada posjeduje ekonomski značajno vinogradarstvo.
Osim velikih vinogradarskih područja u gradskim četvrtima Döbling, Ottakring i Floridsdorf na trgu Schwarzenbergplatz već se oko 150 godina nalazsi jedini vinograd u centru grada.

OVDJE saznajte još neke zanimljivosti grada Beča

Sjaj, okusi i povijest bečkih tržnica
Saznajte zašto Bečki parkovi i vrtovi nose titulu jednih od najljepših na svijetu
Znate li Beč ima prekrasne plaže i kupališta

U najmanjem bečkom vinogradu u vrtu ispred Palače nadvojvode Ludwiga Viktora preko 20 se godina tradicionalno odvija berba grožđa u kojoj je prije nekoliko dana sudjelovao i bečki gradonačelnik Michael Ludwig. „Vino je neposredno povezano s načinom života u našem gradu i istovremeno važan gospodarski faktor,“ rekao je Ludwig tom prilikom.

Zaključio je da u Beču postoje strogo zaštićene vinogradarske površine, što doprinosi visokoj kvaliteti života u gradu. Takav kultivirani krajolik važan je prostor za odmor iz kojeg se dobivaju razne izvrsne vinske sorte.

Oko 50 do 60 boca miješanog vina, koje obrađivanjem ovog posljednjeg vinograda u centru Beča proizvodi vinarija Mayer am Pfarrplatz, i ove će godine ponovo biti prodano na dražbi u dobrotvorne svrhe.

U Beču postoji više od 180 vinarija koje svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina. Pritom oko 80 % vinogradarskih površina otpada na uzgoj za proizvodnju bijelih, a oko 20 % na uzgoj za proizvodnju crnih vinskih sorta.

vinogradi oko beca sorte vina u austriji

Najčešće vinske sorte koje se proizvode u vinogradima Beča i oko njega su veltlinac zeleni, rizling rajnski, pinot bijeli, chardonnay i graševina.

Osim tradicionalnih vinskih konoba (Heuriger) u vinsku kulturu grada spada i zaštićena miješana vinska sorta „Wiener Gemischter Satz“. Ovo vino proizvodi i vinarija Cobenzl, jedna od najpoznatijih bečkih vinarija kojom više od 100 godina upravlja grad Beč, a koja je nedavno odlikovana certifikatom održivosti.

OVDJE saznajte i više o vinskoj karti Austrije, njenim sortama, oznakama vinske kvalitete i vinogradarskim regijama

Austrija i njene vinske sorte, vinska područja i glavne oznake za kvalitetu vina

Uz dopuštenje: Euro Comm

Facebook Like Button