Kako gorušica – sastojak senfa –  povećava mišićnu masu

Gorušica za povećanje mišićne mase.

U časopisu The FASEB Journal objavljen je članak o novootkrivenom učinku gorušice, tj. jednog njenog spoja. Naime, ona sadrži biljni steroid koji se ponaša slično anaboličkim steroidima, no s minimalnim nuspojavama, kako su dokazali pokusi na štakorima. Homobrasinolid (biljni hormon) stimulira sintezu proteina u mišićnim stanicama te tako povećava mišićnu masu i fizičku izdržljivost.

ŠTO JE GORUŠICA?

Možemo reći da je gorušica naziv za određenu skupinu biljaka, a njihovo se sjemenje zapravo koristi kao začin. Svima nama je poznati senf, a ne postoji kuća koja ga nema u svom hladnjaku. Poznati senf dobiva se mješavinom vode, octa, mljevenim goruščićinim sjemenkama te ostalim tekućinama. Postoji bijela, smeđa i crna gorušica. Vrlo važna informacija je da je jedan od glavnih svjetskih proizvođača sjemenja gorušice velika Kanada.

ŠTO KAŽU ISTRAŽIVANJA

„Naša je nada kako ćemo jednoga dana koristiti brasinosteroida kao učinkovitu, sigurnu i prirodnu alternativu za liječenje gubitka mišićne mase uzrokovane starenjem i bolešću ili za poboljšanje izdržljivosti i izvedbe sportaša. Kako uz gorušicu i druge biljke sadrže ove spojeve, nadamo se kako ćemo križanjem i inženjeringom izdvojiti sorte s velikim udjelom brasinosteroida, tako stvarajući funkcionalnu hranu koja će pomoći kod nekih bolesti, ali i kod sportske izvedbe,“ poručuje dr.sc. S. Komarnytsky, voditelj ovog istraživanja provedenog na North Carolina State University.

U istraživanju su prvotno mišićne stanice štakora in vitro podvrgnute raznim koncentracijama homobrasinolid i mjerena je sinteza proteina u kulturi. Rezultati su pokazali povećanu sintezu proteina i smanjenu proteinsku razgradnju u tim stanicama. Nakon ovog prvotnog dijela istraživanja na zdravim štakorima je oralno primijenjen homobrasinolid tijekom 24 dana te su mjerene promjene u tjelesnoj masi, unosu hrane i tjelesnom sastavu. Štakori koji su dobivali homobrasinolid dobili su na tjelesnoj masi i povećali su unos hrane. DXA (dual-emission X-ray absorptiometry) je pokazala kako je također povećana nemasna masa tijela.

ZAKLJUČAK

Ovo otkriće moglo bi olakšati borbu s kilogramima u pretilih ljudi, no još je važnije što bi moglo dovesti do razvoja novog, prirodnog lijeka za bolesti koje uzrokuju gubitak mišićne mase.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button