Tri zdrave slastice za sve zaljubljenike u fitness

Kada želja za slatkim proradi, najlakše nam je posegnuti za čokoladom, keksima ili kolačima iz dućana. Grižnja savjesti nastupa i osjećamo se loše jer se toliko trudimo jesti i živjeti zdravije . Kako ne bi došlo do toga, donosim vam „guilt-free“ kolače bez brašna i šećera. Napravila sam ih tri vrste, kako bi se svatko pronašao u svojem najdražem okusu.

Apple-Walnuts Pie

jabuke
Sastojci: (za kalup promjera 28 cm)
1 kg jabuka
cimet
100 g oraha
100 g datulja
1 bjelanjak
3 žlice limunovog soka

Priprema:
U blenderu izmiksamo datulje i orah, sastojke utisnemo u kalup. Oguljene naribane jabuke posipane cimetom poslažemo na pripremljenu smjesu i poravnamo ih žlicom. Napravljeni snijeg od bjelanjka postavimo preko naribanih jabuka, prelijemo sa sokom od limuna i posipamo mrvljenim orasima. Kolač stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva, 10 min.

Poppy Seed Chocolate Cake

borovnica
Sastojci: (za kalup promjera 16 cm)
50 g maka
50 g datulja
50 g crne čokolade (70% kakaa)
30 g maslaca
1 žlica kakaa
1/2 praška za pecivo
2 jaja

Preljev:
50 g smrznutih borovnica
1 žličica meda

Priprema:
Otopimo maslac i crnu čokoladu, te prelijemo u jednu posudu u koju će ići svi preostali sastojci. U nju stavimo mak, kakao, izmiksane datulje, prašak za pecivo i dva žumanjka. Sve dobro izmiksamo. Od bjelanjaka napravimo snijeg i lagano sa žlicom umiješamo u smjesu. Prelijemo sve u kalup u kojeg smo stavili papir za pečenje, kojeg smo namazali malo s maslacom. Stavimo peći na 180 stupnjeva, na 25 minuta. Kada je kolač gotov , otopite borovnice sa žličicom meda lagano na vatri te prelijte preko kolača. Po želji možete posipati dodatno sa smrznutim borovnicama.

Almond-Cheese Cake

badem
Sastojci: (za kalup promjera 18 cm)
70 g badema
4 žlice usitnjenih zobenih pahuljica
40 g maslaca
400 g svježeg sira
0,2 L vrhnja za šlag (z bregov)
2 jaja
4 žlice meda
3 žlice limunovog soka

Priprema:
Usitnimo bademe sa zobenim pahuljicama, otopimo maslac i utisnemo sve zajedno u kalup. U posudu stavimo sir, žumanjke, vrhnje za šlag, med, limunov sok i sve dobro izmiksamo. Od bjelanjaka napravimo snijeg i lagano sa žlicom umiješamo u smjesu. Stavimo ga peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Za kraj stavite bademe i poslužite ga hladnog.

Bon appetit! ;)
Magistar kineziologije: Kristina Lisec