Hiljadarka u kinima

Komedija „Hiljadarka“ okupila je najimpresivniju glumačku postavu u regiji!

Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Slaven Knezović, Nikola Kojo, Željko Pervan, Milutin Mima Karadžić… Ovo su samo neka od brojnih glumačkih imena koja se pojavljuju u novoj komediji hvaljenog redatelja Nenada Đurića – HILJADARKA. Film „Hiljadarka“ svoju je pretpremijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Sarajevu, a o tome koliku je pozornost na sebe skrenuo kino najavom objavljenom prije dva mjeseca dovoljno govori podatak da se upravo za tu pretpremijernu projekciju tražila karta više i da je dvorana narodnog kazališta u Sarajevu bila i više nego ispunjena do kraja. Reakcije filmske struke i prvih gledatelja bile su izrazito pozitivne pa tako nakon pretpremijerne projekcije oni usko povezani s filmom nisu krili svoje oduševljenje. Glumica Aida Bukva koja u filmu tumači glavni ženski lik izjavila je da je „jako ponosna s filmom“, a profesor Mehmed Jahić kojemu je ovo bilo prvo glumačko iskustvo rekao je da je „film zadovoljio sve one zahtjeve koje su produkcija i redatelj stavili pred glumce“. Široka publika ovu će komediju konačno imati prilike vidjeti i u hrvatskim kinima i to od četvrtka, 17. rujna!

hiljadarka-1

Početku kino distribucije u Hrvatskoj prethodit će svečana premijera u Zagrebu koja će ugostiti cjelokupnu glumačku i filmsku ekipu „Hiljadarke“. Ovoga tjedna u Banovićima u Bosni i Hercegovini organizira se svjetska premijera filma koja će osim glumačke i filmske ekipe ugostiti političku, estradnu i medijsku kremu cjelokupne regije. Banovići nisu odabrani slučajno – to je naime glavno mjesto radnje u filmu, ali i mjesto gdje se film u cijelosti i snimio pa će se organizacijom svečane premijere upravo tamo filmska ekipa pokušati barem djelomično zahvaliti na svemu onome što je ta općina učinila za stvaranje filma „Hiljadarka“.

„Banovići su bili sjajni. Bilo je predivno, bilo je prelijepo, osjećali smo se jako dobrodošlima. Ljudi koji su nas tamo prihvatili bili su jako dobri domaćini“, izjavio je glumac Milutin Mima Karadžić o snimanju filma u Banovićima, a glumica Aida Bukva Banoviće će ponajviše pamtiti „po hladnoći, jer smo snimali u studenom, po našim zajedničkim večerama, po snimanju od jutra, ali najviše po divnom gostoprimstvu i načinu na koji smo tamo bili primljeni“.

HiljadarkaSvjetskom premijerom u Banovićima krenut će i službena kino distribucija filma u Bosni i Hercegovini, a tjedan dana kasnije „Hiljadarku“ će imati prilike vidjeti i gledatelji u Hrvatskoj, Srbiji te Crnoj Gori uz prethodno organizirane svečane premijere u sve tri države. Sve premijere ugostit će glavnu glumačku postavu filma čime će se samom filmu, ali i regionalnoj distributerskoj i prikazivačkoj suradnji dati samo još veći značaj. U Sloveniji film s kino distribucijom kreće od 1. listopada.

Komedija „Hiljadarka“ rađena je u bosansko-hercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj ko-produkciji. Radi se o vrlo ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju uspješnog bosansko-hercegovačkog pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina. Glavni lik filma je mladić Atif Kurtović (Trifunović) koji prvi puta u životu silazi u rudarsku jamu kako bi nastavio točno tamo gdje je njegov sada umirovljeni otac stao – postao rudar-udarnik. Međutim, njegova sudbina ubrzo se u potpunosti mijenja kada bude izabran kao lice koje će krasiti najvrijedniju novčanicu u državi – novčanicu u iznosu od tisuću dinara (tzv. „hiljadarku“). Tako se Atif uskoro nađe na putu za Beograd gdje će ga Titov osobni fotograf (Pervan) uslikati za povijest. U cijelu priču uskoro ulazi i mlada djevojka čiji nadimak nije slučajno „Hiljadarka“ (Bukva) u koju se Atif do ušiju zaljubljuje. A kada Tito (Kojo) najavi svoj osobni posjet Atifovom rodnom gradiću – za sve junake ove simpatične priče započet će avantura koju će pamtiti do kraja života.

Uz dopuštenje: Continental film (sve fotografije)

Facebook Like Button